Komoly, összetett BitTorrent oldalakat üzemeltetni nem egyszerű feladat. A fejlesztés nehézségein túl valahol futtatni kell az oldalt. Ha számolunk a nagy látogatottsággal, akkor bizony komoly sávszélességre és számítási kapacitásra van szükségünk, ami nem olcsó.

És akkor még nem is beszéltünk a jogi bonyodalmakról, hiszen a jog- és érdekvédő csoportok előszeretettel fenyegetik a fejlesztőket és a szolgáltatókat.  Mindezekre most egy ismert internetes mamut, a Google hozhat megoldást.

A V0rtex és a TorrentTab két olyan BitTorrent oldal, amely a Google forrását használja arra, hogy torrent kereső szolgáltatást üzemeltessen. A Google ingyenes rendszere, az App Engine segítségével költségek és egyéb nehézségek nélkül tudják üzemeltetni az oldalaikat.

Az App Engine ingyenes szolgáltatás, és 500 MB tárhelyet ad a leendő weboldalaknak. Ezen felül még egyetlen korlát van, havi 5 millió oldal letöltés, ami kezdő, start oldalaknak több mint elég. (Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy növeljük ezeket a számokat, de a későbbiekben lehet lesz erre is esély, és akkor a “sufni” hosting szolgáltatóknak bizony fel kell kötniük a gatyájukat.)

V0rtex

A V0rtex pofon egyszerű oldal, a kereső része erősen hangsúlyos. Egy időben 12 torrent oldal keres, így jelentős időt spórolhatunk vele. A találatokat természetesen azonnal rendezhetjük a legtöbb alapvető kritériumok alapján (seed, leech, méret, kategóia…stb.).

TorrentTab

A másik oldal a TorrentTab, amely hasonló módon meta-kereső, több – egész pontosan 10 – oldalon keres egyszerre. Amiben más a V0rtex-től, hogy itt a találatokat külön tab-okra bontja, akárcsak egy böngésző a weboldalakat (na vajon honnan van a neve?). Sajnos a találatokat nem lehet rendezni, így kicsit nehezebb megtalálni azt, amit keresünk.

Bár a keresők még nem tökéletesek és elég valószínű, hogy maguk az alkotók sem számítottak ilyen sikerre, mindenestre a Google kiemelkedő lehetőséget ad az ilyen és hasonló webes startup-oknak. Lényegében komolyabb anyagi erőfeszítés nélkül olyan webalkalmazásokat hozhatunk létre, amelyek tömegeket szolgálhatnak ki.

(via torrentfreak)