A netpolgárok védőszentje, az MDF-es Pettkó Adnrás, egy határozott kirohanásban támadja Hiller István oktatási és kulturális minisztert, illetve az Artisjust és felszólítja a tárcavezetőt, hogy hozza nyilvánosságra a “matricás díjak” megállapításának módját, körülményeit és a bevételek felhasználási módját.

Az úgynevezett CD/DVD matricák kérdése messze nem új probléma, évek óta zúgolódik a nép emiatt és persze a könnyebb elmozdulást választja minden dörzsöltebb felhasználó. Mivel a szomszédos Szlovákiában minimális szerzői jogdíjat építettek a lemezek árába, ezért az itthoni árak töredékéért lehet hozzájutni a lemezekhez, ami ráadásul az Európai Unión belül ma már nem is szabálysértés, nem is bűncselekmény. Az EU négy alapelve ugyanis úgy szól, hogy a tagállamok között biztosítani kell a tőke-, munkaerő-, áru- és szolgáltatás szabad áramlását. Az Unió területén viszont a tagállamok között komoly differencia van ezen díjak között, óriási szórással. Luxemburg és Belgium esetében hasonló a tézis, mint hazánk és Szlovákia között. Luxemburgban nem szednek szerzői jogdíjakat az üres adathordozók után, míg Belgium a második legdrágább ilyen szemmel (az első Franciaország, a harmadik Magyarország). Egy 2007-es felmérés szerint Luxemburgban évente fejenként átlagosan 38 üres DVD lemez fogy, míg Belgiumban mindössze 3, Franciaországban 1,5 és nálunk 2,4. Ha beleszámítjuk, hogy Luxemburg pici ország, a különbség akkor is nagy, amit természetesen nem a hazai kereslet dob ilyen magasra, hanem az, hogy a belgák és a franciák is onnan szerzik be a lemezeket.

Nálunk jelenleg 110 Forintot kell fizetni minden egyes üres DVD lemez után, hogy “legálissá” váljon (ez az előállítási költség 200%-a), míg a hasonló népességű és fejlettségű Csehországban mindössze 18 Ft-nak megfelelő koronával terhelik meg a vásárlásokat. Szlovákiában ha minden igaz, akkor még ennyivel sem. Ennek az eredménye azon túl, hogy épeszű ember nem vesz matricás lemezeket, az, hogy évente 27 milliárd plusz ÁFA összeget költünk el Pettkó András szerint külföldről behozott üres hordozókra úgy, hogy ezzel a szlovák gazdaságot pörgetjük. A politikus felhívta a figyelmet, hogy nem csak az egyszerű felhasználókra kell ezeknél a vásárlásoknál gondolni, akik otthonra veszik a diszkeket, hanem olyan nagy vállalatokra is, mint a MOL vagy az OTP, akik adataikat optikai lemezekre archiválják, de azokat az irreális árak miatt külföldön szerzik be, nagyon okosan.

A cikk folytatása: http://www.sg.hu/cikkek/59332

Kapcsolódó cikkünk: http://asva.info/index.php/2008_02_17_artisjus-dijak.html