Már hónapokkal ezelőtt rászántam magamat arra, hogy írok egy ilyen posztot. Miért nem készült el akkor mégsem ezidáig? Az ok prózai, egyszerűen nem volt rá időm. Pontosan erről a problémáról fog szólni ez a bejegyzés.

Régen volt már 2007. novembere. Annyira régen, hogy nem is voltam benne biztos, hogy jól emlékeztem az évre, amikor az oldal indult, utána kellett néznem. Majd’ 4 év hosszú idő, pont hazai kormányzási időszak, ha éppen sikerül kihúzniuk. Ennyi idő alatt be lehet fejezni a BSC-t az egyetemen, ha az ember nem csúszik, ennyi idő alatt friss gólyák már elballagtak a gimnáziumból. A fiatalabb olvasóink, akik a kezdetektől fogva követtek bennünket, már felnőttek, talán már keményen dolgoznak azért minden nap, hogy legyen otthon internet, legyen mivel letölteni a filmeket és sorozatokat. (A játékokat és a programokat természetesen mindenki megveszi.)

A négy év alatt jómagam elfogyasztottam három telefont, három laptopot, két tévét, két autót, és három munkahelyet. Ennyi változás, és az Asva.info még mindig áll, mondhatni, hogy biztos pont az életemben. Azonban tagadhatatlan, hogy egyre kevesebb idő jut rá. Nemcsak azért, mert más projektbe vágom folyamatosan a fejszéket, nemcsak azért mert kevesebb a szabadidőm, hanem sajnos be kell, hogy valljam – egy kicsit – kevésbé érdekel a téma már, mint 4 évvel ezelőtt. Nem mondom, hogy megszűnt a pezsgő hazai torrentes, warezos élet, de jelentősen átalakult, néha egy kicsit úgy is érzem, hogy elrobogott mellettem. Amíg korábban szinte minden oldalról tudtam, hogy mikor kik alapították, mára már néha azt se tudom, hogy éppen milyen címen érhető el, megszűnt-e vagy csak éppen meghalt a vinyó. Persze ez betudható annak is, hogy még mindig lendületben van a hazai torrent szakma. Az öreg oldalak nem haltak ki, népszerűségük nem csökkent, de az új site-oknak is megvan a maga közössége. Bár hozzáteszem, valahogy az elmúlt egy évben azért azt érzem, kicsit visszavett mindenki. Kevesebb új oldalról hallok, kevesebb spamet kapok. Talán a razziák hatása, vagy egyszerűen belátták az emberek, kicsi a piac, nagyon nehéz érvényesülni az állandó oldalak mellett.

Nemzetközi híreket is próbálom még követni, a Pirate Bay elpuszíthatlan, bármilyen ítélet is születik, az oldal továbbra is megy. Indexelő és kereső oldalakból is van bőven, bár az kijelenthető, hogy a publikus olalak között – szerintem – jelenleg a Kick Ass Torrents a verhetetlen. Profi stáb áll mögötte, nagyszerű funkciók, gyors és megbízható oldal, mi is kellhet ezen felül? Az elmúlt négy évben nem változtak meg a kiadók és kutyáik sem. Még mindig pénzt akarnak, még mindig mi vagyunk a hibásak azért, mert esnek a CD eladások. Szerintem úgy 4 éve nem írtam CD-t. És ez nem a torrent miatt van, de ez más lapra tartozik. Szóval perek és botrányok azért a nemzetközi életben is vannak még rendszeresen, a TorrentFreak-en mindig van valami olvasnivaló. A szakma is megyeget, bár tény, hogy semmi rendkívülit nem találtak fel az utóbbi időben. Talán az uTorrent féle UDP torrent megoldás volt az utolsó nagy dobás. Azóta a klienst is csak tákolják, a verziószámmal a funkciók és az extrák száma is nő, nekem valahogy már lassan nem is szimpatikus irányba. A jóvilág valahol az 1.6 – 1.7 körül volt. Persze mindig akadnak olyanok, akik a BitTorrent technológia tökéletesítésén dolgoznak (ami egyébként az elmúlt hetekben volt 10, azaz tíz éves). Talán maga az alkotó – Bram Cohen – sem gondolta, hogy ekkorát fog durranni a Python programja, protokollja. És őszintén megmondva, a felgyorsult világban élve magam sem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig húzza. Oké, hogy még manapság is a világ jelentős része az ősöreg SMTP segítségével küld, a POP3-mal pedig fogad leveleket, de a 2000-es évek után azt gondoltam volna, hogy felgyorsul a fejlődés, és a hardverek rohamos javulásával a szoftverek és protokollok is javulnak. Ehhez képest a BitTorrent még nagyjából mindig úgy működik, ahogy azt egyszer kitalálták. Ha bevált, minek változtatni rajta?

Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától. Az Asva.info mindig is foglalkozott tehát a hazai mellett a külföldi hírekkel is. Ez persze plusz munka, mert más oldalakat kell szemezgetni, megtalálni azokat a cikkeket, amik az olvasók számára fontosak lehetnek, lefordítani őket, majd begépelni, átnézni és kirakni. Munka, munka, munka. A minőségből nem akartam soha engedni, sőt az első időkhöz képest azt gondolom sokkal jobb, és színvonalasabb a tartalom, még ha kevesebb vagy ritkább is. Annak viszont már nem látom értelmét, ha nyögvenyelősen, szenvedve születnek a cikkek, vagy gyorsan, muszájból, hogy legyen mit olvasni a népnek. Nem jutottam még el ide, de a határán voltam. Ezt pedig ti, kedves és olykor egyáltalán nem kedves olvasók, azonnal észreveszitek.

Ezért arra a szomorú elhatározásra jutottam – önállóan – hogy ez így nem mehet tovább. Valami tenni kell, mert nem érzem az oldalban az erőt. Valamit jól kell csinálni, vagy inkább sehogy, ezt a boncasztalokban is elmondtam már párszor. Nem, nem adom azonnal fel, azonban elgondolkozom pár alternatív lehetőségen.

  1. Beengedünk olvasói cikkeket az oldalra. Hátránya, hogy már nem lesz a “sajátom” az oldal, mások publikálhatnak az oldalon, persze ellenőrzés felett. Több szem többet lát, több ujj többet gépel alapon lehetnek újabb cikkek és témák. Az elmúlt időszak alatt nagyon sokan megkerestek hasonlóval bennünket, voltak olyanok, akik szívesen dolgoztak volna velünk, de olyanok is akadtak, akik már összegyűjtött anyagot – tracker infókat, felméréseket küldtek. Utóbbiakat általában ki is raktuk, fel is használtunk.
  2. Minden marad a régiben. Nem lesznek külső szerkesztők, nem lesznek új cikkek. Előnye, hogy marad az oldal a mi kezünkben, a hátrányát nem kell taglalni. Nem lesz “cikkdömping”, maradnak a szokásos cikkek, nagyjából a szokásos ütemben.
  3. Bezárjuk az oldalt. Jobb nem csinálni, mint csak ímmel-ámmal. Teret biztosítunk a “versenytársaknak”, hogy most mutassák meg, mit tudnak. Nincs Asva.info, lehet nyomni a hazai és nemzetközi p2p információkat dögivel. Jó is, meg nem is. Jut idő más projektekre, amelyek közül egy talán még a hazai torrentezőknek is hasznára válhat.

Még nem mondom, hogy döntöttem, ráadásul ez a cikk egy “kalózcikk”, a többi szerkesztő nem tudott róla. Több mint három év, 1000-nél is több poszt a nevem alatt, van mire büszkének lennem, ha most lezárnám a történetet, akkor is azt mondanám, megérte. Jó emberekkel ismerkedtem meg, nagyszerű és kevésbe nagyszerű dolgokat éltünk át mindannyian. Nagyon sokat tanultam, nem feltétlen csak a cikk írások / fordítgatások miatt. Jó volt index, origo vagy éppen hwsw címlapon lenni, jó volt támogatni Bodó Balázst és a Hacktivityt.  Jó volt kalóznak lenni, szerettem a tbdev kódjában túrni. Jó volt moderátornak lenni, és vezetni egy-egy torrent oldalon a felhasználókat, sőt jó volt adminisztrátornak lenni, és egy nagy oldalért felelősséget vállalni, kordában tartani a felhasználókat, megszervezni, hogy mindig friss és jó minőségű torrentek legyenek az oldalon.

Pontosan ezek a dolgok miatt nehéz félreállni, és abbahagyni, mindig jön valami, ami miatt azt gondolom megéri csinálni. Most is, van legalább 2-3 olyan vázlat, amit még nem publikáltunk, van olyan cikk, amin már lassan fél éve dolgozok, csiszolom, pontosítom. Ezeket még mindenképpen be akarom fejezni, a többit majd meglátjuk…