Meg volt az első BitTorrent oldal elleni razzia Oroszországban is. A rendőrség az MPA hatására csapott le Moszkvában, ahol a tulajdonosokat és több másik vezetőt is letartóztattak. Ahogy ez lenni szokott, a “csapás” nem rengette meg az oldalt, mivel az továbbra is gond nélkül üzemel Hollandiából.

Oroszország eddig szintén egy biztos pont volt a BitTorrent oldalaknak, hiszen a szerzői jogi törvények tisztázatlanok (ott is), és a rendőrség sem üldözte a fájlcserélőket eretnekként. Ez a dolog változott meg múlt hét csütörtökön, május 26-án. Ekkor ütöttek ugyanis rajta az ismert orosz tracker, az Interfilm tulajdonosain.

A rajtaütés Moszkva központjában volt, ahol elfogták az Interfilm két alapítóját, akik egyébként egy házaspár és az online közösség Ripper és a Nadezhda  néven ismerheti őket. Rajtuk kívül a staff többi tagját is őrizetbe vették. A hatóságok állítása szerint az Interfilm az egyik elsődleges forrása a kamerás filmeknek, és az oldalon különféle külföldi csapatok is jelen voltak, és “kereskedtek” a filmekkel.

Az orosz kalóz ellenes szervezet, a RAPO állítása szerint bár az oldal használata ingyenes volt, a tulajdonosok nagyobb sebességű letöltéseket ígértek, pénz ellenében.

Bár a jelentések úgy szóltak, hogy az Interfilm nem volt elérhető a razzia után, a site gond nélkül üzemel tovább Hollandiából, mégpedig a Leaseweb hostingolásában, amely torrentesek körében már ismert szolgáltató.

Orosz média spekulációk szerint az Interfilm tulajdonosai akár 6 év börtön és 16,200 dollár bírságot is kaphatnak.

(via torrentfreak, kommersant.ru)