Hosszú várakozás, és százalék nézegetés után, de ismét megy a bitHUmen. A trackert már korábban elindították, de a weboldal csak nemrégiben lett újra használható.

A bH tűnt talán a legrejtélyesebben el a nyár közepi p2p razzia után. Az oldal egy darabig működött gond nélkül, majd több torrentet töröltek egymás után, állítólag a ProArt felszólítására (legalábbis az oldal publikus logjában ez volt). Ezek után az oldal pár nappal később “Karbantartási módra” váltott. Sokáig ez a tipikus ismert, “Ne ess pánikba” szöveg volt kint, de idővel már mindenki sejtette és tudta, itt most valami gond van.

Az üzenet jó ideig nem frissült, végül a születésnapjuk után – ami rendkívüli volt, mert nem ment az oldal – nem sokkal megjelentek a visszaszámláló százalékok. Ekkor talán sokan megnyugodtak, hiszen kedvenc oldaluk végre valahogy üzent, hogy hamarosan elindult. (Tegyük hozzá, szükség is volt valami ilyesmire, mert rengeteg felhasználójuk már temette az oldalt.) A százalékok jóval lassabban híztak, mint a pár évvel ezelőtti esetnél, konkrétan a fél torrent társadalom napokon át számolta, nézte és twittelte az oldalon lévő aktuális számokat.

Augusztus elejére már az IRC bot is üzemelt, bár a meghívó kódra mindenkinek továbbra is szüksége volt – vajon ki írta fel magának? 7-én délutánra már a tracker is üzembe lépett, aki nem törölte klienséből a torreneteket, az visszaállhatott seedelni és leechelni. Ez két fontos dolgot jelentett már akkor: valószínűleg nem sérült meg sem az adatbázis, és a torrentek is rendben vannak. Vasárnap reggelre már célegyenesbe fordultunk, 90 százalékon volt az oldalt.

Vasárnap valamivel 6 előtt már kiszivárgott a kép, amin a bH volt látható. Sokan még kételkedtek a kép valódiságában, de pár perccel később az oldal valóban elindult. Nagy változások nincsenek, a friss hír szerint az eltelt időben megpróbálták biztonságosabbá tenni az oldalt. (Bár pár kisebb hiba van: jelenleg pl. a torrentek letöltése sem működik.)

A site tehát újra megy, az adminisztrátorok és tulajok megtettek mindent, amit tudtak. Innentől megint a felhasználókon a sor, hogy fellendítsék, és fenntartsák az oldal forgalmát. Elnézve, hogy mennyire hiányolták az oldalt, biztos menni fog nekik. A p2p razzia tehát maximum egy izgalmas nyarat hozott a torrentezőknek, akik folyamatosan szoríthattak kedvenc oldaluknak. A site-ok nagyrészt jól jöttek ki a dolgokból, így – vagy úgy, de visszatértek. A felhasználók közben felfedeztek más oldalakat is, és ahogy a kommentek között láttam, aki eddig csak 4-5 oldalra volt beregisztrálva, most már gyakran 8-10 oldalon van jelen. Jelenleg tehát még úgy tűnik a torrent itthon fénykorát éli. Hiába volt a razzia kegyetlen és félelmetes, az oldalak újra mennek, lassan “elérhetetlen” helyekről, a felhasználók pedig megtalálják a módját, hogyan maradjanak ők is védettek. Okosabbak lettünk tehát, és amíg nem találnak ki egy újabb, és jobb protokollt, vagy használható legális alternatívát a BitTorrent élni fog, és igen, forgalmának nagyobbik része (leszámítva a opensource, és free dolgokat) valóban illegális marad.