Hát végre eljött, amire már annyian vártak, elkészült az első, natív, linux alatt futtatható uTorrent verzió. Amikor a BitTorrent cég megnyitotta az Idea Bankot, hamar ez lett az elsődlegesen kívánt dolog a felhasználóktól.

Ma a cég kiadta tehát az uTorrent for Server első, még csak alfa verzióját. Az Linuxos kiadás az eredeti uTorrent magjából készült. A program az API-ból, vagy a már jól ismert webes felületről vezérelhető. A kliens a friss uTorrent fejlesztéseket is tartalmazza. Támogatja az IPV6-ot, és az uTP-t is.

A telepítés egyébként nagyon egyszerű, bárki meg tudja csinálni. Csak le kell tölteni a programot, egy kicsit beállítani a config fájt és már indítható is a program. Az uTorrent az utserver.conf fájlban keresni a beállításokat. Ezt töltsük ki gyorsan, lessünk a mellékelt PDF-ből:

# This is a commentdir_temp_files: temppreferred_interface: eth0

Itt elég csak megadni az átmeneti könyvtárt, és az aktív hálózati kártya azonosítóját. Ha megvagyunk, mentsük el az utserver fájl mellé. Ezek után már indíthatjuk a szervert egy egyszerű ./utserver paranccsal. Ha hiba nélkül elindult a szerver, akkor már indíthatjuk a böngészőnket is, és megnyithatjuk a webuit. Ehhez írjuk be a http://127.0.0.1/:8080/gui címet. Az alapértelmezett felhasználónév admin, a jelszó mezőt pedig hagyjuk üresen. Ha minden jó, akkor elindul a webui:

utorrent-server

Az uTorrent Server webuija

Mi Ubuntu 10.04 alatt próbáltuk ki és gond nélkül ment. A fejlesztők részletes segítséget mellékelnek pdf és html formában. A normál, teljes szolgáltatást nyújtó kliens fejlesztés alatt, hamarosan érkezik.

Letöltés: http://www.utorrent.com/downloads/linux