Nem, nem elírás, és nem is clickbait a cím. Az Európai Bizottság valóban 360 ezer eurót költött az “interntes kalózkodás hatása az eladásokra” kutatásra, amit aztán fogtak, és beraktak a fiókba. Az átfogó tanulmány eredményeit ugyanis éveken keresztül nem hozták nyilvánosságra, most is csak Julia Reda-nak, a kalózpárt képviselőjének köszönhető, hogy előkerült.

A tanulmányt a holland Ecory nevű elemzőcég készített. A cég hónapokon keresztül kutatta az “illegális” tevékenységek hatásait, majd a több mint háromszáz oldalas jelentést 2015 májusában átadták az EU-nak. A jelentés kulcsmondata:

„Összességében elmondható, hogy az eredmények nem szolgáltatnak robusztus statisztikai bizonyítékot arra, hogy az online letölthető illegális tartalmak az eladásokat károsítanák.”

Sluszpoén – amit mi is leírtunk már sokszor -, hogy a jelentés kimondja azt is, az illegális letöltések és streaming sokszor ösztönzőleg hatnak az eladásokra is – főleg videójátékok esetén. A hollywoodi blockbuster moziknál viszont jelentősnek mondható az illegális megtekintése száma, 40 százalék. Az Európai Digitális Jogok szervezete szerint a jelentés teljes egészét szándékosan tartották vissza, és csak a negatív hatásokról szóló részleteket használták fel több ízben is.

(via 24.hu)