Szerencsére tényleg egyre több jelentős szervezet figyel fel a BitTorrentre, és kezdi el használni. Ha talán ez erősödik, az emberekben végre eltűnik a BitTorrentről beállított gonosz ördög képe. A legújabb, BitTorrent technológiát használó fél pedig egyenesen a médiából jött, hiszen a norvég köztévé műsorait a torrent segítségével teszi elérhetővé a világhálón.

Az NRK tévé már korábban is kísérletezgetett a dologgal, a tesztek most értek be úgy látszik. A BitTorrentnek hála a tracker segítségével maguk a felhasználók / tévénézők bonyolítják a műsorok továbbítását. A tracker használata során az üzemeltetőknek pedig hozzávetőlegesen pontos képe lesz arról, hogy mely műsorok a legkelendőbbek online.

Ironikus, hogy pont azt a trackert használjak (Opentracker), amit a perbe fogott Pirate Bay is. Korábban a hagyományos, egyoldalú letöltések miatt rendszeresen túlterhelődött a tv hálózata, mivel túl sokan szerették volna letölteni az anyagokat, így a BitTorrent kézenfekvő megoldásnak számított. Az előnyeivel mindenki tisztában van, ingyenes technológia, minimális befektetés, könnyű koordinálás, statisztika, és nevetséges hardver- illetve sávszélesség igény a többi terjesztési módhoz képest.

Persze nem volt minden fenékig tejfel, a felvételek nyilvánossá tétele sok szerzői jogi bonyodalmat okozott, ezért a jövőben a Creative Commons licencelése alapján szeretnék majd elérhetővé tenni a műsorokat az Interneten – mondta Eirik Solheim, a csatorna képviselője. Az adások felvételeit szerencsére minőségromlás és másolásvédelem nélkül tölthetjük le.

(via torrentfreak)