Kicsit más téma, mint amit eddig megszokhattunk itt, de azt gondolom, érdekes lehet mindannyiunk számára.

A Premier League vezetőinek és nyilván jogtulajdonosainak az a képtelen ötlete támadt, hogy meg tudják akadályozni azt, hogy a meccsek fontosabb momentumai (gólok, stb) kikerüljenek az internetre ilyen-olyan formában. Manapság ugyanis már nemcsak VHS-re rögzítik a meccseket otthon, hanem az okostelefonoknak hála egy-egy jobb megmozdulást, visszajátszást pofonegyszerűen lehet felvenni, és megosztani a többiekkel.

Egyik legnépszerűbb formája például a Twitter által létrehozott Vine alkalmazás, amivel eredetileg vicces, érdekes, 6 másodperces videókat lehetett összevágni. Természetesen az emberek előbb-utóbb megtalálják más felhasználási módját is, így például a világbajnokság idején a gólokat, szabálytalanságokat pillanatokat alatt fel lehetett tölteni az internetre. Nem kell enkódolni, nem kell vágni, elég egy telefon, felvenni tévéről, vagy kivetítőről és már mehet is a megosztás. 

vine-football

 Ajaj, hasonló Vine videóért hamarosan bünti jár? – képünk illusztráció, mielőtt jönnének lelőni a szervert a Premier League kardoskodó jogvédői

Dan Johnson, a Premier League kommunikációs igazgatója szerint ezek mind-mind a közvetítői jogok megsértését jelentik. Ezért – figyelem – arra kérik a szurkolókat, hogy ne posztoljanak ilyen felvételeket a meccsekről. Mindenki üljön egyenes háttal a tévé előtt, és csendben örüljön. Nehogy megossza a követőivel, hogy kedvenc csapatának kedvenc játékosa milyen gólt rúgott. Persze nem hülyék (annyira), tisztában vannak azzal, hogy ez a kérés valószínűleg nem nagyon fog meghallgatásra találni. Ezért már állítólag olyan alkalmazások kiépítésébe kezdtek, amelyek meccsekről szóló Vine-okat, gifeket keresnek. A hírek szerint szorosan együttműködnek a Twitterrel is ez ügyben. 

Az természetesen – félig-meddig – rendben van, hogy nem szeretnék, ha a meccsekről teljes felvételek szivárognának ki az internetre , azonban az már nehezen fér bele a fejünkbe, hogy a 6 másodperces, vélhetően nem full hd felvétel mit zavar. Emiatt nem nézik majd az emberek a meccseket, és nem látják a reklámokat a pálya körül? Emiatt nem mennek ki Angliában a stadionokba a szurkolók? Ne vicceljünk már…

Szívből bízom abban, hogy ez az egész a visszájára fordul majd el, és most minden Premier League rajongó ott fog ülni a tv vagy a pálya mellett, kezében a telefonnal rajtra készen, hogy rögzítse a legjobb jeleneteket. Aztán persze igazából ezzel is a jogtulajok járnak jól, hiszen így még több ember fülébe jut el, hogy milyen jók is ezek a meccsek, érdemes lenne nézni, jegyet venni rájuk. Csak valószínűleg nem képesek belátni, felfogni, vagy elhinni, ami az internetre kikerül a tulajdonodról nem feltételen rossz!

Forrás: 444, qz.