Nem is máshol, mint az Artisjus oldalán olvashatunk erről. Az oldalon nemrég nyilvánosságra hozott, GFK piackutató intézet felmérésére támaszkodó, 3 egymást követő év adatait tekintheti meg bárki, és hangosan wtf-olhat utána.

Amit mindenki tud, Magyarországon eszetlen magas jogdíjak vannak, és egyelőre nincsen épkézláb ötlet arra, hogyan kompenzálják azokat a felhasználókat, akik az üres CD-re, DVD-re nem a legújabb Bódi Guszti vagy Balázs Pali albumot karcolják ki, hanem mondjuk a saját adataikat mentik ki, vagy urambocsá’ családi nyaralás képeit írják ki, és mutatják meg a nagymamának a 82″-os plazmán.

A felmérés megmutatja, hogy az üres adathordozókon (DVD, CD, memóriakártya, usb-s hdd) milyen arányban milyen tartalmak találhatóak meg. Az eredmények magukért beszélnek, de azért egy kis táblázatba összefoglaljuk, hogy adathordozó típusonként mennyi jogtalan sarcot szed be az Artisjus.

2006-as adatok:

Adathordozó Film Zene Egyéb (*)
DVD 59% 28% 13%
CD 12% 67% 22%
USB 10% 35% 55%
Memóriakártya 9% 21% 70%

2007-as adatok:

Adathordozó Film Zene Egyéb (*)
DVD 58% 31% 11%
CD 8% 79% 12%
USB 5% 35% 58%
Memóriakártya 4% 28% 67%

2008-as adatok:

Adathordozó Film Zene Egyéb (*)
DVD 61% 22% 16%
CD 8% 73% 18%
USB 6% 35% 59%
Memóriakártya 9% 46% 45%

Az Egyéb(*) halmaz tartalma a Saját fotók, adatok, a mások által készített fotók, szoftverek, és további dolgok.

Tisztán látható, hogy ez nem egy új dolog, már három éve, 2006-ban is rengeteg olyan jogdíjat szedtek, aminek nem volt jogi alapja. Ezek nem kis összegek, több tíz-, akár százmilliós tételről beszélünk. Persze ami itt befolyik, az máshol ki. Nyílt titok, hogy a magyar itthon nem vesz üres dvd-t/cd -t, csak ha nagyon meg van szorulva, és sürgősen kell neki. Az ipari fogyasztók (otthoni archiváló mesterek, warez királyok, szoftverfejlesztők, fotósok, videósok és rendszergazdák) ha van egy csöpp eszük, külföldről szerzik be az alapanyagokat, onnan, ahol nem ilyen elmebeteg árakon árulják a termékeket. Ezek szintén milliós tételek, amiket az állam hagy kifolyni a kezei közül. A kettőt meg kellene fordítani. Alacsonyabb, jogszerőbb jogdíjak egész biztosan nagyobb vásárlóerőt vonzanának a számítástechnikai boltokba.

Magyar PC-be Magyar CD-t, Magyar torrentezőnek Magyar DVD-t! Lehet gondolkozni a szlogeneken.

(Nagy köszönet a mover blognak az információkért.)

Jah, igen a jogdíjakról itt olvashattok: http://asva.info/felhaborito-cddvd-jogdijak-2008-04-04.html