Minden rosszban van valami jó, azt mondják. A múltkori, egész Európát átszelő warez razzia sok olyan site-ot buktatott le, melyek annyira fent vannak a warez piramis csúcsán, hogy sokan még nem is hallottak erről a szintről. A TorrentFreak járt most utána annak, hogyan rangsorolja a scene a topsite-okat, és mekkora érvágást jelentettek a legfoglalt ftp-k.

Szeptember elején lezajlott razzia után nagyon sok kérdés felmerült. Sokáig pontosan nem is lehetett tudni, hogy mit sikerült lefoglalni. A helyszínek mellett a konkrét ftp-k nevei is bizonytalanok voltak. Mára kicsit kikristályosodott a helyzet, és a TorrentFreak további olyan információhoz jutott, amit eddig a “be nem avatott” emberek nem tudhattak. Arról van szó pontosan, hogy a scene milyen belső módszerrel rangsorolja az ftp-ket, amelyeket mi csak topsite-oknak hívunk.

Struktúra – hogyan rangsorolja a scene, hogy melyik site-ok a legjobbak?

A nagybetűs “Scene” 8 rangsorolt tradelő csoportból áll. A csoportok tagjai néhány havonta online találkoznak, és szavaznak, hogy mely site-ok tartoznak a legjobbak közé. Sebesség, routolás, versenyek, a release groupok és felhasználók mind-mind számít a sorrend felállításánál. Összesen 27 topsite-ot választanak ki a globális rangsorhoz.

Hogyan készül el a végső piramis?

A rangsor végül egy piramishoz hasonlít, a site-ok pedig pontozással illesztik a piramisba. 7 oldal kap 0.5-ös értéket, ez a legalacsonyabb. 6 oldal kap 1.0-ás minősítést. 5 ftp található középúton, 1.5-tel.  4 site kap 2.0-át, 3 pedig 2.5-öt. A csúcsra 2 oldal marad, ők kapnak egyedül 3.0-ás minősítést. Így alakul ki a 27 oldal végső sorrendje.

Traderek

A traderek a warez scene-ben azok az tagok, akik a fájlokat mozgatják a 27 globális rangsorolt site és a többi, nem pontozott ftp között a sceneben. A tradereket az motiválja, hogy attól függően milyen jók, pontokat kapnak. Ahhoz, hogy egy trader globálisan rangsorolva legyen, bent kell lennie a legjobb 20-ban az ftp-n. A végleges trader lista a következőképpen alakul ki:

  • Minden ftp-n első trader 20 pontot kap, míg az utolsó a listán 1 pontot.
  • Az előbb kialakult pontokat megszorozzák a topsite pontjával, így ha a trader első egy 3.0-as topsite-on, akkor 60 pontot kap, ha viszont egy 0.5-os siteon első, akkor csak 10-et.

Az így kialakult számokat végül összesítik, és így jön létre a végleges, globális trader ranglista.

Egyébként a cikk elkészülte előtt sikerült megkeresnünk hazai “szakértőket”, akik igazolni tudták, hogy a fent ismertetett módszer valóban létezik.

BAR

Lebukása megerősítve. A BAR volt az egyik a két site közül a sceneben, ami 3.0-as minősítést kapott. Ahogy a fenti leírásból látszik, egyetlen oldal volt még, ami felért a BAR fontosságával.

Groups affils: MARVEL, EPTiSO, RELOADED, Clue, ESPiSE, DASH, Metis, REV0, CBGB, XII, Heirloom

LOST

Nagy tiszteletnek örvendő oldal, amely bár csak 2.5-os értékeléssel bírt, sokáig 3.0-as oldal volt. A rendőrségnek sikerült hozzáférni az oldal gépparkjához, de azért több “kritikus” elemről lecsúsztak. Az ftp vezetősége megnyugtatta a felhasználókat, hogy nem kell aggódniuk, mert megtették a megfelelő intézkedéseket ahhoz, hogy biztonságban legyenek.

Group affils: Refined, FQM, CiNEFiLE, SPARE, Hatred, SUBMERGE, Felon, ALLIANCE, Pellucida, Sinners, MACRO

DLR

DLR volt az egyik meg nem nevezett oldal korábban az első híreknél. A site egyébként 2.5-ös szintent van, tehát a LOST-tal együtt benne voltak a top 5 oldalban. Amíg a rendőrség kiszállt ahhoz az ISP-hez, ahol a DLR-t hostingolták, egyes források abban bíztak, hogy a lefoglalást célt tévesztett, és a hatóságok kezéből kicsúsztak a DLR szerverei. Friss hír azonban nincs a site jövőjéről.

SC

Az SC-ről nagyon nehéz volt információt szerezni. A források szerint az oldal 2.0-ás besorolású, tehát a Scene 9 legfontosabb oldalában benne van, főleg azért is, mert fontos csapatok tartoznak a site-hoz. Kicsi a bors, de erős, az SC egy kicsi, de annál elitebb oldal volt.

Group affils: Hubris, RELOADED, Jumanji, MPTDVD, Magnitude, DAGGER, ETHOS, Clue, AAOCG

Továbbra is név nélküli oldal, Olaszországból

A korai források szerint is egy meg nem nevezett site valahol Európában véglegesen leállt. Most már biztosra vehető, hogy az oldal Olaszországhoz tartozik, és kiemelt fontosságú. Pontos besorolást viszont ehhez az oldalhoz egyelőre nem tudtak mondani.