Legalábbis a Be Broadband nevű szolgáltató ezt állítja. A magát nagyon korátlannak tartó (… fast unlimited broadband. Be open, Be pure, Be fast, Be together, Be infinite, Be Broadband) ISP ügyfelei a napokban a legnagyobb torrentoldalakat bizony nehezen, vagy éppen sehogy nem tudták elérni.

Sokan attól tartottak, hogy ez valami kormányszintű elnyomás lehet, de állítólag nem erről van szó, csupán technikai gondok voltak/vannak a Be broadband-nél. Az elérhetetlen oldalak között volt természetesen a Pirate Bay, a Mininova, az Eztv.it és a népszerű BitTorrent kereső oldal, a Torrentz is. A cég ügyfelei a létező összes internetes csatornán (IRC, twitter, fórum) próbáltak információkat szerezni, hogy náluk van-e a hiba, vagy netán valami gonosz globális szűrő került az internetszolgáltató vonalaira.

“Why are BitTorrent websites being filtered by my ISP?! Going through a proxy proves they’re up”

Idézet egy Be Broadband ügyféltől, aki twitteren panaszkodott, hogy nem éri el az oldalakat, csupán proxyn keresztül. Természetesen a szolgáltató fóruma és a twitter hasonló kérdésekkel volt tele. A szolgáltató IRC csatornáján (ez egyébként nagyon szimpatikus dolog, hogy ilyet fenntart) a következő volt a topic (téma):

Connectivity issues to Mininova and TPB and potentially other remote hosts for some customers

Szóval ez kívülről úgy tűnt, hogy a korlátlan internetre mégis került korlát. A Be Broandband megpróbált reagálni a vádakra, és twitteren is jelezte, hogy nem szándékos az, hogy a felhasználók nem érik el a torrentoldalakat:

Hi guys, we’re not blocking sites but having routing issues on the network. Hope to have it fixed soon. Thanks 🙂

Mint később kiderült bizonyos IP tartományokkal voltak gondok, és amiatt nem voltak elérhetőek a torrentoldalak – a Be Broadband szerint. Ezek a tartományok pont Svédországhoz és Hollandiához tartoztak. Milyen meglepő viszont az, hogy a többi svéd és holland oldal tökéletesen működött. Ráadásul azt is nehezményezték, hogy miért tart 12 óráig egy routolási problémát megoldani. Az is furcsa volt, hogy a felhasználók egy részénél továbbra is elérhetőek voltak ezek az oldalak. Arra a kérdésre sem kaptak választ, hogy miért van az, hogy az érintett oldalak traceroute-ja egészen más irányba indult el, mint a többié.

(via torrentfreak, google, twitter)