Ma délután üzembe helyezték az ország első bitcoin automatáját a budapesti Anker Klubban. Jelenleg csak pénzt tud bitcoinra váltani, de a tervek szerint az év végére már saját bitcoinjainkat is el tudjuk adni segítségével.

A bitcoin megítélése még napjainkban is kétes, a valuta értéke, és a belé fektetett bizalom is gyenge lábakon áll. Ennek ellenére az p2p valuta terjed, napjainkban 8 millió bitcoin-tárcát tartanak nyilván, ami közel 200 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest.

A hazánkban működő első automatát a Lamassu nevű vállalkozás fejlesztette ki, és az Octarine Labs közvetítésével működik. Debreczeni Barnabás a cég ügyvezetője elmondta; tavaly csak 17,  az idén már 240 millió dollárnyi kockázati tőke van a bitcoinnal kapcsolatos vállalkozásokban, a fizető eszköz tehát felszálló ágban van.

Az automata működése egyébként pofonegyszerű, elég az okostelefonunk segítségével megmutatni a gépnek a tárcánk QR kódját, amint az felismerte, csak be kell helyezni a pénzt (minimum 2000 forint), z rendszer pedig elutalja az összeget a számlánkra bitcoin formájában. A váltási folyamatot a Bitstamp online tőzsde végzi, ami az egyik legbízhatóbb ilyen a piacon.

Az Anker Klub egyébként nem csak szimplán “hostolja” az automatát, ő maga is elfogad bitcoint mint fizető eszközt a vendégektől. A klub vezetője elmondta, naponta átlag három vásárló fizet bitcoin-nal, ami többek között azért is jobb mint más online tranzakció, mert egyből a vendéglátóhely számlájára kerül az összeg, nem kell várakoznia. A hely ráadásul most még kedvezményt is ad azoknak, akik bitcoinnal fizetnek. Persze semmi sincs ingyen, az automata jelenleg 7 százalékos tranzakciós díjat számít fel, ami magasabb mint az online váltóhelyeké, azonban az üzemeltetők célja, hogy a továbbiakban ezt lejjebb szorítsák.

Az online életben egyre több webshopban, hosting vagy vps szolgáltatónál lehet bitcoin-nal fizetni, így aki eddig esetleg nem talált megfelelő váltóhelyet ahhoz, hogy bitcoinra tegyen szert, most elég az Ankerbe besétálnia.