Peter Sunde-ról már olvashattatok a blogon sokszor. Tudjátok, ő a Pirate Bay egyik társalapítója, illetve főképpen szóvivője. Végigkövettük annó a tárgyalást, ami sok fordulat után végül mind a három alapító számára börtönnel végződött. Peter Sunde nemrégiben szabadult, de még mindig tartozik dollármilliókkal a médiavállalatoknak – amiket valószínűleg soha nem fog tudni (és akarni) visszafizetni.

A Pirate Bay-t már otthagyta, de az online világtól, a kalózkodástól és főleg a politikától nem fordult el. Legújabb “művészeti projektje” egy kis polgárpukkasztás azok számára, akik úgy számolják, egy – egy letöltött mp3 állománnyal a kiadó egy konkrét vásárlástól és így dollároktól esik el.

De mi is az a Kopimashin? Tulajdonképpen egy Raspberry Pi, egy LCD kijelző és pár sor Python kód. Feladata egyszerű, folyamatosan másolni egy mp3 fájlt, és ezzel dollármilliós elméleti kárt okozni.

… A Kopimashin nem csinál mást, mint folyamatosan Gnarls Barkley Crazy című számát másolja le. A másolatokat nem tárolja, hanem a /dev/null -ba küldi. Másodpercenként 100 másolatot csinál, azaz egy nap alatt 8 millió példányt készít a fájlról. Ezzel pedig elméletileg 10 millió dolláros kárt okoz a zeneiparnak.

Ez persze abszurd állítás, maga Sunde szerint is. A Kopimashin egy kicsit talán polgárpukkasztás is. Célja egyébként az, hogy kikezdje azt a hozzáállást, ami révén beárazzák a másolt példányok értékét. (Mint amikor pl. anno nagymamákat akartak lecsukni, és több tízezer dollárra büntetni pár mp3 állomány miatt.) A gépből 13 darabot tervez építeni, részben különböző kiállításokra, illetve néhányat értékesítene is belőlük. Az otthonában futó példány egyébként már több mint 120 millió másolatot csinált, ezzel pedig “elméletben” 150 millió dolláros kárt okozott a kiadóknak.

(via pi.rook.hu)