Éppen pár napja írtunk arról, hogy az uTorrent natív kliense megjelent Android-ra, erre tessék, itt a másik nagy mobilos platformot érintő, hasonló hír. Feltűnt ugyanis az Apple alkalmazásboltjában két BitTorrent alkalmazás, ami azért furcsa és meglepő, mert a kaliforniai cég eddig tűzzel-vassal irtotta ezeket a programokat.

Korábban ha csak a leírásban elhangzott a BitTorrent szó, már nem felelt meg a szigorú Apple szabályoknak az alkalmazás és elutasították. Most azonban két olyan szoftver is átment a szűrőn és vígan elérhetőek az iTunes webboltból, amik kifejezetten a torrentezést segítik.

Azért ott még nem tart az iOS platform, ahol az Android, hogy magával a telefonnal, vagy táblagéppel lehet torrentezni, az Apple Store-jában megtalálható alkalmazások egyelőre a távoli vezérlést tudják megoldani.

 

A Conttrol és a Transmission RPC önállóan nem tudnak le / feltölteni, csupán a számítógépen futó torrent kliensünket tudjuk segítségükkel távolról vezérelni. Az előbbi segítségével az uTorrent vagy BitTorrent alkalmazásokat tudjuk távolról vezérelni, míg a másik alkalmazással értelemszerűen a Transmission klienst tudjuk telefonról használni.

Hogy meddig maradnak az alkalmazások elérhetőek, azt nem tudni. Elképzelhető akár az is, hogy egy kicsit nyitottabb lett az Apple a témában, és további hasonló, BitTorrent-et, illetve fájlcserélést támogató szoftvereket is beenged a piacterére. De az sem lepne meg senkit, ha a  kiadók – akiknek a fizetős tartalmukat az Apple is terjeszti – nem néznék jó szemmel, ha az iTunes bolt elősegítené az “esetleg” illegális letöltéseket, és kisebb nyomást fejtenének ki az Apple-re, aki pedig ismét eltávolítaná az ilyen jellegű appokat a Store-ból. (Mert legyünk őszinték, nem minden estetben csak Ubuntu lemezképet töltünk le.)