Rosszra fordulhat az olasz fájlcserélők helyzete. A Legfelsőbb Bíróság legfrissebb döntése ugyanis kimondja, hogy a helyi ISP-k akkor is blokkolhatják a trackerekhez való hozzáférést, hogyha azokat nem Olaszországban hostingolják, vagy nem olaszok a fenntartók.

A Legfelsőbb Bíróság döntéséhez tartozik még az is, hogy aki torrent fájlokat tárol a szerveren, belebonyolódhat a jogsértésbe. Ez az ügy egyébként a korábbi Pirate Bay perhez tartozik. Akkor egy rövid időre megpróbálták elérhetetlenné tenni Olaszországban a Pirate Bay-t. A tracker gazdái persze nem adták fel, gyorsan másik domaint, és ip-t rendeltek az oldalhoz. Eközben megtámadták a bíróság döntését, és akkor úgy tűnt, hogy ők nyertek. Kimondták, hogy tilos külföldi oldalt cenzúrázni, és a blokádot is megszüntették.

Két hónappal ezelőtt a Legfelsőbb Bíróság viszont megsemmisítette ezt a döntést, teret engedve a jogvédő csoportoknak, hogy cenzúrázzák a torrentoldalakat. A bíróság csak múlt héten részletezte a döntését. Ezek szerint azzal, hogy a weboldalak (BitTorrent trackerek, indexelők) .torrent fájlokat hostingolnak, szerepet játszanak a felhasználók le – és feltöltésében. Az a tény, hogy a weboldalak nem Olaszországban vannak, nem hatotta meg a bíróságot. Szerinte ettől még jelentős mennyiségű olasz felhasználó (is) látogatja ezeket az oldalakat.

Ezt a döntést meglovagolva a jogvédő szervezetek most akár kérvényezhetik az internet szolgáltatókat, hogy a Pirate Bay-t, illetve más BitTorrent trackereket blokkolják. Abban biztosak lehetünk, hogy a Pirate Bay nem fogja szó nélkül hagyni az esetleges újabb blokádot – a site egyelőre elérhető olasz földről. A kisebb oldalak azonban valószínűleg nem lépnek fel a szűrés ellen, hiszen örülnek annak, hogy legalább nem magát az oldalt vagy a tulajdonosokat támadják közvetlenül.

(via torrentfreak)