A hónap elején látható volt az ATV-n egy műsor, amelyben a bittorrentes letöltések jogi oldaláról (is) volt szó. A bevezetőben Juszt László megpróbált pár fogalmat magyarázni a közönségnek és a nézőknek. Ez a torrent és a seedelés volt. Nem is vártam, hogy ezt helyesen megteszi, de ezen lépjünk túl. A műsor vendége volt a MusicX oldal két vezetője is.

tvugyvedje

Ahogy minden ilyen műsorban, megszólaltak a jog képviselői is, jelen esetben a ProArt. Itt megtudhattuk azt, hogy Közép-Kelet Európában az internet forgalmának 70-80 százalékát a szerzői jog védelme alatt álló anyagok továbbítása teszi ki, és ezeknek a 90% engedély nélküli. Ez a becslések szerint több 10 milliárd forint kár a szerzőknek, kiadóknak. Nemcsak bevételkiesés, hanem esetleges jövőbeli befektetésektől is elvághatják a felhasználók a művészeket.

A MusicX oldal két 16 éves vezetője vállalta, hogy nyíltan beszélnek, mivel még fiatalkorúak, az adásban kitakarták az arcukat.

Érdekes adatokat tudhattunk meg egyébként. Itthon például kb 10 büntetőeljárás folyik az ilyen jellegű fájlcserélés miatt, a legnagyobb kiszabott büntetés pedig 100 ezer forint volt. Egy forgalmazó is nyilatkozott, aki nagyon szimpatikusan állt a dologhoz, és talán ő felismerte, hogy nem feltételen korbácsolni kell az internetezőket, hanem inkább az átlagembereket megnyerni, hogy vásároljanak eredeti anyagokat – elérhető áron.

A tudosító szerint a kisebb magyar oldalakon 30-40 ezren vannak, a nagyobbakon pedig 100 ezren. Ez persze megint csúsztatás, NetCigány rendszeres felmérésén látható, hogy itthon még csak az nCore lépte át a 100 ezres felhasználói létszámot. A jogász szerint, akit a műsorban kérdeztek a tracker üzemeltetésről, a trackerek büntethetők, hiszen megteremtik a jogsértés lehetőségét a felhasználóknak az oldal tulajdonosai. Pont aktualitása is van ennek a dolognak, hiszen a Moviesite két számítógépét a héten lefoglalták.

Az adás vége lett volna a legérdekesebb, ahol egy fiatal jogász próbálta volna elmagyarázni a műsorvezetőnek és nézőknek a különbséget a fel – és letöltés, továbbá a torrent és a fizetős ftp-k között. Sajnos erre nem volt lehetősége és ideje.

Link az adáshoz: http://atv.hu/cikk/20100210_a_tv_ugyvedje_2010_02_09_1_resz