Lehet álszent dolog boncasztalt írni egy “új” oldalról, de hát így alakult. Ha a csipkelődéseinket, tanácsainkat megfogadják, még a végén egy jobb oldal is válhat belőle. Mellesleg a Majomparadé boncasztalt már nagyon sokan várták, hónapok, de inkább évek óta. Most, ha kicsit más formában ugyan, de megkapják. Hosszú poszt lesz, kapaszkodjatok a szék karfájába, popcorn, kóla kelleni fog.

Kezdjük messziről, kicsit talán mesésen, legalább illeszkedünk az oldalon lévő hírekhez. A Majomparadé egy lassan ősi oldalnak tekinthető, nagyon-nagyon régen alapították, és az életútját leírni hosszabb lenne, mint egy átlagos brazil szappanopera forgatókönyve, és még így is biztos kihagynánk valamit. De azért pár mozzanatot kiemelünk az eltelt évekből.

A Majomparadé benne volt az első 5 magyar trackerben, valamikor 2005. májusában alapították. Az első időszakban kultikus, és az egyik vezető tracker volt. Stabil, nagy közösséggel (már ami nagynak számított 6 éve), nagyjából folyamatos működéssel. A kínálattal sem volt gon, és akkor még a szabályok sem voltak olyan szigorúak, a felhasználók sem voltak válogatósak. Aztán az oldal elindult a lejtőn, ami valahol ott teljesedett ki, amikor Drupal portálmotorra váltottak. Nem volt az országban akkora monitor, amekkorán az oldal normálisan nézett ki. Nem beszélve a használhatatlan felületről, instabil működésről.
Később aztán valahogy rájöttek a vezetők, hogy ez így nem mehet tovább, és visszamigrálták az oldalt a régi motorra. Valamit javított a helyzet, sőt még új felületet is kapott az oldal, ami – kövezzetek most meg – de nem volt rossz, eltekintve a bannerfarmtól, és attól, hogy néha olyan lassan szolgált ki az oldal, mintha 1995-ben lennénk, és modemről próbálom nézni a HD filmeket a YouTube-on. Nemcsak a lassúsággal volt gond, az elmúlt években bőven akadt kaland az oldalon. A személyes kedvencem az volt, amikor az oldal véletlenszerűen mindig valaki másnak a profiljába léptetett be. Adatkezelésből és programozásból ötös.

A tavaly januári kaland után év közepén próbáltam összeszedni, hogy milyen hibákat is vétett a staff az elmúlt időszakban, sok minden nem változott, és év végén még meg is találta őket egy unatkozó hacker, esetleg egy volt belsős ember. Bár a támadásról soha nem derült ki pontosan, hogy ki és miért csinálta, inkább köthető az akkori BigTorrent mocskolódási hullámhoz. Persze a nehézségeknek voltak külső okai is, így például a 2010-es nagy razzia hullámba a Majomparadé is belecsúszott.

Most kéne pár sort írni a Transfer oldaláról is, de sajnos (?) személy szerint engem az elmúlt időszakban igencsak hidegen hagyott az oldal. Tudtam, hogy van ilyen site, de valahogy nem éreztem késztetést, hogy regisztráljak, vagy egyáltalán csak belépjek. Ha tehát valakinek van bármilyen fontos információja a Transfer elmúlt x évéről, netán piszkos dolgokat tud, ne habozzon, jelezze.

A lényeg nem is a múlton van, hiszen a két oldal útjai összeértek, megszületett a “microbit”. Megmondom őszintén, én nagyon reménykedtem, hogy egy olyan oldal lesz ebből az egészből, ami meg tudja szorongatni a nagyokat, és valami újat mutat, előre vezetheti a felhasználókat. Gondolom, nemcsak én voltam ezzel így. Mi lett ebből? Számomra nagy pofára esés. Az oldal első ránézésre nemhogy nem lett valami új és modern, hanem egyenesen visszarepített 4-5 évvel az internet sötét bugyraiba. Haladjunk felülről lefelé.

Kezdetnek itt az egyik kedvenc vesszőparipám, a F-L-A-S-H. Nem is akarom leírni a nevét, nehogy hátha valaki utánanézzen, és újra ezzel épít weboldalt. Az oldal jelentős részét (netbookon közel az 1/3-adát) a semmire sem jó, de legalább lassú és nehézkes flash teszi ki. Miért is kellett itt flasht alkalmazni? Hogy mozogjon a logó és írjuk a pontos időt? Ezektől lesz pont olyan a weboldal, mint egy 2000-es évek beli olcsó template. Ha már ennyire fel akartak vágni, és fontos a kinézet és a design, nyugodtan megoldhatták volna a sok animációt és az óra működését JavaScripttel, uram bocsá’ jQuery alapokon. Legalább ki lehetne kapcsolni, így viszont maximum mi tudjuk blokkolni.

Az óriás fejléc alatt bal oldalon találjuk a információs sávot, amivel gond nincs, jobb oldalon pedig valami odafröccsentett ikonokat, de olyan kicsi és fel nem ismerhető formában, hogy az ember csak találgat, hogy éppen mire kattint rá. Ezek alatt húzódik a menü, ami ahogy az egész oldal, próbál nagyon modern, techno, és űrbéli lenni, de maximum egy gyenge 2000-es psd template file színvonálat tudja hozni, de még azt is úgy, hogy az egész szétesik, egység nélküli.

A főoldalt az elengedhetetlen Facebook modul, a hírek, a szavazás és az oldal statisztika tölti ki. Ha már hírek, nem hagyhatom ki, hogy idemásoljam a legújabbat, ami talán még kicsit segít is megérteni a microbit történetét:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Majomparádé és egy Transfer. Éltek- éldegéltek, ott voltak a legnagyobbak között, de valami mégis hiányzott…Így történt hát, hogy majomparádé király elküldte legkisebb fiát, Sektort , Transfer földre kémkedni…Kettős ügynök lett belőle és hordta-vitte az információkat: hol itt javítgatott egy kicsit, hol amott. Na de Sektort is utolérte ám FBI és Kicsix király, mint a sánta rókát! Kiderültek ám viselt dolgai! De ahelyett, hogy tömlöcbe zárták volna, inkább felkeresték majomparádé királyt együtt, és szövetséget ajánlottak: külön-külön is szuper a két birodalom, de még hatalmasabb lenne, ha egyesítenék erejüket így legyőzhetnék együttes erővel Torrentbirodalom összes oldalát!
Hogy mi lett a mese vége? Azt ti is láthatjátok immáron, microbit birodalom az új királyságom!

Statisztika! Az a bűvös statisztika. A számok nagyon impresszívek az oldalon, 130 ezer felhasználó, 90 ezernél is több torrent, 250 ezernél is több kapcsolat. Mi ez, ha nem siker?

Hát mondjuk leginkább átverés. A 90 ezer torrentből kevesebb mint 50 ezer aktív, a többi inaktív, bár ez még inkább csak megtévesztés. Az viszont már egyszerű átverés, csalás, hogy az oldalon a statisztika negyedmillió peer számot hazudik, miközben az XBT tracker ennél jóval szerényebb, konkrétan 150 ezret ír.

Kicsit ráemeltek a srácok, semmi baj. Persze arányosan, a letöltők és a feltöltők száma is szépen meg van duzzasztva kicsit. Ezek alapján a többi adat (sebesség, online felhasználók száma) is joggal megkérdőjelezhető. Mit ne mondjak, jó indulás egy új oldalnak, hogy a felhasználók szemébe hazudnak.

Lépjünk túl azon, hogy belehazudnak a képünkbe, és nézzük meg a letöltési oldalt. Banner nincs, ez mondjuk egy pozitívum, ettől még lassan jön be, ami nem is csoda, hiszen több mint 3 megabyte-ot kell letölteni a böngészőnek, a betöltődő torrent képek pedig a világ összes képfeltöltő oldala között vannak szétszórva. A keresőrész itt is ki – be csukogatható, szép nagy helyet foglal el az értékes böngészési részből, az egér görgőjének lesz dolga. A torrent adatlap semmi extrát nem tud felmutatni, se nem letisztult, se nem modern, vagy szép. A leírások itt is színesek és szagosak, és jó hosszúak. A kevesebb néha több, ezt nehezen értik meg az emberek. Érdekes apróság, hogy a torrenteket elvileg ellenőrzik, és ami nem megfelelő, megkapja a “a torrentet nem lehet letölteni” figyelmeztetést. Ennek ellenére a torrent bármilyen gond nélkül letölthető.

A kinézet egyébként nem valami új, nem az összeolvadás eredménye, hanem – állítólag – a Transferes skin. Váltásra nincs lehetőségünk, majomparádés nosztalgiának helye nincs. A felhasználók közül – a fórum – alapján sokan vannak úgy, hogy “kár volt az összeolvadás”, illetve “hiányzik a majomparadé”. Ami valahol érthető is, hiszen a szlogenje valami olyasmi volt, “az oldal, ami összehozza az embereket”  – bocs, ha nem pontosan idéztem. Most az emberek hozták össze az oldalakat, és nem a legjobban sült el.  Az összeolvadás inkább elszívás lett, meglátjuk mekkora szívás lesz belőle.

A kínálat közepes, van minden, ami egy hétköznapi torrentezőnek kell, néha még több is, hiszen előfordul, hogy egy-egy film, ugyanazzal a kiadással kétszer is fent van. A torrentek között keresgélni nem is olyan könnyű, a listában túl hamar levágják a releasek nevét, így a legtöbb esetben az, hogy magyar filmről van-e szó (pl. a “HDTV” kategóriában) nem is derül ki. A kategóriák felosztása nem a legszerencsésebb, pl. az előbb említett HDTV kategória tartalmazza a HD filmeket, mindenféle további kategórizálás nélkül, ömlesztve angolul, magyarul. Válogasson, aki akar.

Főoldal Torrentek

Értékelés:

  • Reklámok: 5 (tele reklámmal: 1, reklámmentes 5)
  • Design: 3 (borzalmas az 1, legszebb az 5)
  • Használhatóság: 2 (1 a nagy és lassú oldal, 5 pedig a gyors, könnyen navigálható)
  • Átláthatóság: 3 (1, tele felesleges színekkel és grafikával, 5 a letisztult, egyszerű)
  • Tartalom: 3 (1, kevés torrent és peer, 5 több ezer torrent, ennél is több peer)