Két év nyomozás után pénteken végül lecsapott a rendőrség két spanyol zenei jogvédő és kalózellenes csoportra. Az SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) és az SDAE ellen sikkasztás, csalás és hűtlen kezelés miatt folytattak vizsgálatot.

Kilenc embert tartóztattak le, köztük az SGAE elnökét is. Több mint 50 rendőr, adóhivatalnok  és a Spanyol Könyvvizsgálati Iroda embere vett részt a rajtaütésben, mely 14 órán keresztül tartott.

Az SGAE és az SDAE Spanyolország két legnagyobb szervezete volt, mely zeneszerzőket, dalszövegírókat és kiadókat képviselt, ami a csoport olvasatában, úgy tűnik, azt jelentette, hogy a tagoktól begyűjtött pénzt olyan vállalatokba tegyék, melyekben érdekeltségeik vannak.

Eduardo “Teddy” Beutista

A rendőrség a korrupcióellenes ügyész parancsa értelmében járt el, amikor behatoltak a madridi központba, hogy őrizetbe vegyék és kikérdezzék a főbb vezetőket. A letartóztatottak között olyan nevek szerepelhetnek, mint Eduardo “Teddy” Bautista elnök – akit bilincsben vezettek el a fegyveres erők -, Ricardo Azcoaga pénzügyi igazgató és Enrique Loras igazgató. Néhány alkalmazottat elengedtek, de csak miután lefoglalták laptopjaikat és mobiltelefonjaikat, másokat pedig őrizetbe vettek kikérdezés céljából. A hatóságok az összes számítógépet elkobozták.

A nyomozás 2007-ben kezdődött, amikor az Internet Felhasználók Szövetsége és más csoportok hivatalosan is panaszt tettek a szervezetek ellen, miután kiderültek a szabálytalanságok a művészektől begyűjtött jogi tiszteletdíjakkal kapcsolatban, melyekből saját cégeket alapítottak, valamint hogy a zenészeknek járó pénzösszegek saját svájci bakszámlájukra vándoroltak. Ezt a rendőrség befagyasztatta.

Amit erről a két szervezetről tudni kell, hogy erős szimbiózisban éltek, ugyanis az SDAE az SGAE digitális jogokkal foglalkozó ága. Fogalmilag az SDAE egy önálló szervezet, melyet azonban teljesen az SGAE irányít. Úgy tűnik, hogy amikor az SDAE-t alapították, ezzel egyidőben felbérelték a Microgenesis nevű céget, mint tanácsadót is. Ez a társaság műszaki, tanácsadói és fejlesztési specialista, melyet a kultúrában és szórakoztatóiparban, valamint a szellemi tulajdon területén jártas egyének alapítottak, legalábbis ők ezt állítják magukról.

Egy szó, mint száz, a Microgenesis több céget is működtetett, melyek különböző szolgáltatásokat nyújtottak az SGAE-nek és az SDAE-nek egyaránt, és amelyek között előfordul olyan is, melyet az SGAE és az SDAE saját irodacímeire jegyeztek be. Hoppácska, mondhatnánk, de a történetnek itt nincs vége. A Microgenesis élén olyan “jelentéktelen” személyek állnak, mint például Jose Luis Rodriguez Neri (SDAE igazgató, valamint korábbi SGAE igazgató) kedves felesége, Maria Pombo, aki valaha a Microgenesis elnöki székében ücsörgött vagy Neri sógornője, Eva Pombo, aki szintén vezető pozíciót kapott. Velük együtt egyéb Microgenesis vezetőket és a főrészvényes Elena Vazquezt is letartóztatták.

Az SGAE pénzhajhász működésével tökéletesen bebizonyította, amit itthon csak sejtünk a jótékony jogvédő szervezetekről, miszerint a legkevésbé művészeik és azok szellemi alkotásainak védelme érdekli őket. Nincs az a kiskapu, amit meg ne találnának, ha profitról van szó, és amire talán szükségük sincs, amíg a fájlmegosztás kéznél van bűnbaknak. És most kiderült, hogy a pénzéhség nem magyar találmány, vagy ha mégis, mások is elég jól alkalmazzák, kérdés, hogy megérte-e. A spanyol társaság csak ott szúrta el a dolgot, hogy természeténél fogva kapzsibb volt a kelleténél és nem elégedett meg a fájlmegosztókra, perek során ráverhető úgynevezett kártérítésekkel, muszáj volt minden oldalról bebiztosítani magát, hogy csak úgy dőljön a lóvé. Na de ugye van nálunk egy mondás, sokat akar a szarka, nem bírja a farka. Ajánlom ezt figyelmébe a hazai atyaúristeneknek is, figyeljenek oda, mit hova tesznek, mert egy idő után állam bácsi is megunja, ha kimarad a pénzosztásból. A torrent társadalom pedig örülhet Spanyolországban, hogy egy tolvaj szarkával kevesebb van, a zenészek, művészek pedig elgondolkodhatnának, hogy kire bízzák a pénzüket, és a művüket.

(via torrentfreak)