A Nintendo az elmúlt napokban elkaszálta a Yuzu nevű, igen sikeres Switch emulátort. Ez annyira nem meglepő, hiszen a Nintendo mindig is kifejezetten agresszívan és hatásosan üldözte a kalózokat.

A Yuzu csapata eltüntette a GitHub repoját, leállította a weboldalát, és Patreon fiókja is “kiürült”. A gond az volt, hogy a készítők munkája “támogatható” volt, és a készítők egészen komoly összegből tudtak havonta gazdálkodni. A Nintendo ezt kihasználva támadta őket, hogy jelentős anyagi hasznot húznak közvetve az ő szellemi termékeiből. Ráadásul a csapat gyorsan dolgozott, és a friss Switch megjelenések hamar játszhatóak voltak az emulátor és a ROM-ok segítségével, így valóban megállt az az állítás, hogy a Nintendo potenciális vásárlókat veszíthetett.

A Yuzu oldala, tavaly nyáron

A japán cég sikere azonban nem volt hosszú életű, a Yuzu ugyanis nyíltforráskódú volt így egy társaság még valószínűleg a lelövés előtt archiválta a forráskódot, majd rövid idő alatt “rebrandelte”. Ezek után nem sokkal már el is indult a Suyu. Saját weboldallal, továbbra is opensource alapokon, ami immár a GitLab-on lakik. (Egyébként érdekesség, hogy a GitHub-on a mai napig elérhető egy Yuzu mirror is.)

A Switch kalózok azonban még nem dörzsölhetik a tenyerüket. A Suzu még nincs kész, még nem tölthető le az emulátor “bináris” formában, aki használni akarja, annak saját magának kell lefordítani a forráskódból. Ez nyilván nem lehetlen, van leírás, ott van minden, de azért legyünk őszinték, ezen a ponton már a célközönség nagy része feladja, inkább más megoldás felé fordul. Emellett az emulátornak, a reponak már nem részei a “kulcsok” (prod.keys, title.keys) amik a játékok decryptáláshoz szükségesek. Ezeket és magát a firmware-t is már a játékosoknak maguknak kell beszerezniük. (Ezt nyilván egy jól megfogalmazott Google kereséssel meg tudja találni az, aki akarja.) További fontos változás, hogy a támogatási lehetőségeket is elhagyták, így csökkentve az esélyét annak, hogy a Nintendo fogást találjon a Suyu fejlesztőin.

Már több mit 70 közreműködő tett hozzá így, vagy úgy a 4000 játékot támogató emulátorhoz. A projekt Discord szerverén pedig már 19 ezernél is több tag van. Az érdeklődés tehát nem lohadt le, sőt ha lehet talán inkább reklámot csinált a Nintendo az emulátornak a jogi csatározásával. Másik oldalról viszont látható, hogy ezt a programot már nem lesz olyan egyszerű használni, mint az elődjét. A Nintendo így inkább lassítani tudta valószínűleg az emulátor és a játékok terjedését, de megakadályozni nem.

 

(via leethu, ars technica, boritó kép: Takeshi Mas az Unsplash -ről)