Milyen nagy ftp-ket vittek el ezidáig, amiről mi is tudhatunk? Ezeknek jártunk utána egy kicsit. Az információk egy része könnyen felkutatható az interneten, de volt olyan is, amit úgy kellett levadászni, plusz segített pár “régi belsős” ember is.

 

Cikkmentés. Ezt a cikket hónapokkal, akarom mondani évekkel ezelőtt kezdtem írni, aztán ahogy sok minden az életben (és sajnos az asva.info életében mostanában kb. minden) abba maradt. De arra gondoltam ha már egyszer begépeltem ezeket a betűket ne menjen kárba. Így jópár évvel később végre ezt a beragadt vázlatot kirakom. Ha esetleg van olyan információt, amivel bővítenéd a cikket, kommentelj, vagy keress meg bennünket.

 

2004. novemberéig: Insane, Dakota, Myfusion

Pesten, és Miskolcon több gépet is lefoglaltak egy összehangolt akcióban. Az eredménye több 15 terabyte adat, 8 szerver. A fővárosban két internetszolgáltatónál tartottak razziát, Miskolcon pedig az egyetemen foglaltak le szervert. A miskolci rendőrség több akcióban már három jelentős ftp-t kapcsolt le. Ezek az Insane, Dakota és Myfusion voltak. Az Insane már 2001-ben is működött, tehát elég “régi” ftp-ről volt szó.

2005. március KGB

Az ftp több mint 4 terabyte-os volt. Havi díja álítólag 3 ezer forint volt. Lefoglaláskor a gépben állítólag harminc merevlemezt találtak. A regisztráció nagyon egyszerű volt, emailben kaphattak jelszót, amelyen körbe tudtak nézni a gépen. Ami még érdekes, hogy a gép nem Budapesten volt, hanem vidéken, egy egyetem hálózatán volt elhelyezve. A hírek szerint néhány hét alatt 1.5 millió forint jött össze a tulajdonosok számláján. Fontos részlet, hogy az ftp-re olyan meghatározó és híres scene csapatok prezték releaseüket, mint az eMB (az első hazai scene csapatok egyike) és a pND.

2005.  szeptember Seneca

Az érdekes ebben az esetben, hogy a rendőrség nem is a Seneca-t szerette volna elkapni. Már ekkor is a Kenyér után nyomoztak, de végül “rossz nyomra akadtak”. Ez volt a Seneca pechje. Az oldal jóval kisebb fogást jelentett, de így is több mint 5 terabyte illegális tartalomra bukkantak a rend éber őrei. A szerver lefoglalása után a BIX stat (igen, már akkor is volt ilyen) azonnal 2 gigát esett). A belső információk szerint a Kenyérnek csupán két proxyját tudták megfogni, viszont az eset után a gépet szétszedték.

2006. július – Kenyér / Candy Shop – Budapest Warez Exchange

A Kenyér volt (?) a hazai warez ftp-ék megtestesítője. Kiválóan szervezett volt, minden megvalósítás profi volt az oldal körül. Induláskor ingyenes volt a hálózat, később vált fizetőssé. A 2006 -os lefoglaláskor az információk szerint a site majd’ 13 terabyte-nyi “lopott”  anyagot tartalmazott. Kétezer film, kétezer játék, és még ennél is több zenei album volt az ftp-n, amelynek “állítólag” 150 – 200 előfizetője volt havonta. Bejutni csak meghívás alapján lehetett, ügyelve a biztonságra. A tagdíj elég borsos volt, 3 hónapra mintegy 20 ezer forint. 2005-ben a Seneca lefoglalásakor váltott nevet Candy Shopra. A Kenyér Magyarország egyik legnagyobb warez kiszolgálója volt ebben az időben.

Hogy ezek után a BWX teljesen megszűnt működni az nem tisztázott. 2006-ban elvileg csak 3 proxyt sikerült lefoglalni, a “box” (tehát az a szervergép, amin az adatok tárolva vannak) érintetlen maradt. Viszont más hírek szerint a fő szervert is lekapcsolták – persze nem kizárt, hogy ez csak egy ügyes porhintés volt a tulajok részéről és a site jelenleg is fut valahonnan…

bwx

2007. január  – B-52

A B-52 egy igen komoly FTP volt, mondhatni topsite, amit olyan külföldi csapatok használtak, mint az RNS vagy az LRC. A kisebb rangú ftp-k innen szerezték be a friss anyagokat. A szerverek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hálózatán működtek, és több ezer jogvédett film és zene volt rajtuk. A B-52 egyes állítások szerint Kelet-Európa egyik legjobban szervezettebb ftp-je volt, és olyan kisebb, helyi topsite-okat szolgált ki, mint az N és az MTX.

2007. november – 32TB ftp

A nagy hazai warez razzia áldozata lett a 32TB ftp is. A kiszivárgott információk szerint legalább 3 gépet elvittek az ftp “alól”, amelyből 2 real box volt, és egy proxy. Estére már az is kiderült, hogy a site-ot nem indítják újra.

2007. ősz -2008. eleje és nyár – Zion

Amint az látható, a Zion-t többször is megpróbálták lefoglalni, de hatásosan nem sikerült egyszer sem. Utoljára 2008 nyarán lehetett hallani róla, akkor is rosszakat. Valószínűleg akkor végleg leállt az ftp.

2008 – SR

Az SR egy elég jelentős ftp volt. Érdekessége, hogy a site több néven is ki volt “bérelve”, így gyakorlatilag ekkortájt több ftp-n is tényleg ugyanazok az adatok voltak fent. Mérete kezdetben 20-30TB-ra rúgott, ám az utolsó időkben már az 50 terabyte-ot közelítette.

2006 – 2008

A következő site-okról részletes információnk nincsenek, csak annyi tudunk, hogy a fenti időben álltak le. Név szerint: Global, Fusion, Infinity.

2009. május – Ismeretlen

2019 májusban több szerverből álló, rejtett internetes hálózati rendszert találtak és foglaltak le a gazdaságvédelmi nyomozók Angyalföldön. A hálózat nem volt túl nagy, 18 terabyte-os tartalomról írtak a cikkek. A gépek tartalmát internetes átutalások után tudták elérni az előfizetők.

2015. december – BWX

Bezárt a BWX, vagy régi nevén a Kenyér FTP. Semmi extra információnk nincs, csupán amit mindenki tud, aki bent volt: “Hatósági megkörnyékeződés miatt nagy sajnálattal, de végleg leálltunk. Bocs srácok.”

 

Lead kép: Kenny Orr on Unsplash