Kicsi más fajta lesz ez a boncasztal, nem annyira belekötős – mert nagyon nem is tudunk itt kötekedni – inkább amolyan meg nem értős, filozofálós.

 

Adott egy nagyon kulturált kinézetű oldal, a PirateDay. Bátran állíthatom, hogy az alap TBdev forrásból ennyi változtatással kihozták a maximumot. Az oldal nekem irdatlan módon tetszik, talán a logó kicsit nagyra sikerült, elég sok helyet elfoglal, de ez már tényleg szőrszálhasogatás a köbön. A látványos felület ellenére az oldal gyorsan böngészhető, a style nem lassítja a browserünket.
Tehát az oldal elrendezése korrekt. A torrent ajánló pedig itt jelent meg elsőként, és méretileg itt van a legjobban rendben. Semmi fölösleges dolog nincs, csak a kép, ebből már tudjuk, hogy mit ajánlanak nekünk letöltésre.

Az oldalra kizárólag felöltők, azaz nagy sebességű hozzáféréssel rendelkező felhasználók tölthetnek fel, így garantálva azt, hogy – elvileg – a friss dolgok korrekt sebességgel tölthetőek. Az oldal szintén az élen jár a pretime használatában, az első 3 magyar oldalban benne volt, akik a pretimet behozták mint “feature”. Egy egyszerűbb infosáv itt is megtalálható a letöltéseknél, a torrent adatainál pedig egy még jobb, borítóval és számtalan egyéb információval ellátott “infopanel” kapott helyett.

Az oldalnak korrekt IRC csatornája van, a (ro)bot írja a friss feltöltéseket pretime-mal együtt, sőt publikus a predb használata is. Ráadásul a tracker képes az egyes releasekhez a nuke/unnuke szöveget automatikusan megjeleníteni. Bár ezek egy átlag usernek nem nagy dolgok, mégis amiket a PirateDay felmutat, az egy magas színvonalú oldalra jellemző.

Miért került mégis a “Boncasztal” rovatba? Egyetlen probléma a PirateDay-jel mégpedig az, hogy nincs kihasználva. Már jó ideje freeleech van, és mégis alig van forgalom az oldalon. A több mint 17 ezer regisztrált felhasználó elenyésző százaléka használja az oldalt, pedig a napokban még email értesítést is kaptak a tagok. Az 5000 torrent-ből így érhető módon elég sok az inaktív, hiszen nincs akik életben tartsák, miután a feltöltők lelépnek.

A kihaltság nem csak a peereknél, hanem a Fórumban és a Chat-en is érződik. Az egész oldal olyan kihaltnak tűnik. Sajnos a staff egyelőre nem talált igazán jó megoldást arra, hogy felpörgesse az oldalt. Jelenleg freeleech van, és a regisztráció is nyitott az oldalon. A PDay-en eddig nem nagyon voltak hirdetések, az utóbbi pár hónapban jelentek csak meg. Valószínűleg a tulajok elérkeztek a kereteik határára. Jelenleg úgy látszik, hogy még ők sem tudják, hogy mi legyen, támogatás vagy bannerek.

Kicsit olyan a PirateDay mint anno a SceneBits volt. Scene anyagok gyors feltöltőktől, igényes tálalásban, rendes domain-nel, stabil háttérrel. Az oldal mégis valahogy kiesik a felhasználók látóköréből. A SceneBits-re talán túl sok torrent került fel (szinte minden angol sorozat, igaz ezek 1-2perc-es pretime-okkal), a PirateDay-en pedig talán túl kicsi a választék, és a felhasználók ritkán néznek rá az oldalra. Tehát nincs könnyű helyzetben a staff, ha életben akarja tartani az oldalt. Ebből is látszik, hogy nem elég egy oldalt felépíteni és fenntartani, hanem tudni kell bánni a felhasználókkal, és el kell érni, hogy “rajongjanak” az oldalért. Ez viszont napjainkban, amikor igen széles a választék, koránt sem egyszerű.


Értékelés:
Összefoglalva  PirateDay egy gyors, korszerű, és szép oldal, de kár hogy alig használják, és nincs rajta élet. Egy kis kreativitás kéne, hogy valami módon a felhasználókat visszacsalogassák az oldalra. A kinézetre és a háttérre tehát nincs panasz, de aki a közösségi életet fontosnak tartja egy oldalon, az csalódni fog.

  • Reklámok: 4 (tele reklámmal: 1, reklámmentes 5)
  • Design: 4 (borzalmas az 1, legszebb az 5)
  • Használhatóság: 4 (1 a nagy és lassú oldal, 5 pedig a gyors, könnyen navigálható)
  • Átláthatóság: 4 (1, tele felesleges színekkel és grafikával, 5 a letisztult, egyszerű)