A korábban megszavazott törvényt a francia nemzetgyűlés is elfogadta, így a francia letöltőkre sötét idők várnak. Büntetés, internetmegvonás, és kemény bírságok még a szolgáltató váltás miatt is. Az egyetlen jelentős változás, hogy a szankciókat nem a külön erre létrehozott szervezet, a Hadopi szabja ki, hanem a bíróság.

Még nyáron írtunk arról, hogy egy francia férfit, aki tulajdonképpen átlag letöltőnek és fájlcserélőnek tekinthető, 2 hónap felfüggesztett börtönre és 50 ezer euróra büntettek. Várhatóan hamarosan igen megszaporodnak a hasonló hírek a következő időben.

A törvény a korábban már megismert lépcsős fokozatban működik, első alkalommal csak figyelmeztetik e-mailben, majd postai úton is értesítik a vonal tulajdonosát. Ha ezek után sem hagy fel a “tevékenységével”, akkor a Hadopi-nak lehetősége van kérni a bíróságot, hogy komolyabban lépjenek fel. A bíró a javaslat szerint maximum egy évre rendelheti el az internet-hozzáférés felfüggesztését, valamint 300 ezer eurós pénz- és két év börtönbüntetést is kiszabhat.

Nem működhet továbbiakban az a menekülő útvonal sem, hogy “nyitott az internet és más használta a kérdéses időszakban”, ugyanis a vonal gazdáját ebben az esetben 1500 euróra büntetik. Sőt, a legdurvább pedig az, hogy ha egy renitens felhasználó, akit megbüntettek más szolgáltatóhoz szerződik, megbüntethető majdnem 4 ezer euróra.

Kérdés, hogy vajon az egyre terjedő VPN szolgáltatásokkal vajon mit tudnak kezdeni a törvényhozók, illetve a felhasználók élni fognak-e az új technológiákkal.