Tegnap a torrentezők számára is érdekes bejelentést tett a Google. Változtatni fognak a kereső algoritmusán, és az olyan oldalak, amelyek sok DMCA eltávolítási kérelmet kap, azokat hátrébb sorolják – függetlenül attól, hogy a linkelt tartalom jogszerű vagy nem.

A szórakoztató ipar lobbygépezete már évek óta dolgozik azon, hogy a Google kereső találataiban rangsorolja hátrébb azokat az oldalakat, amelyek jogvédett tartalomra linkelnek. Most úgy látszik, sikerrel jártak, beadta a derekát a keresőóriás. A keresési találatok sorrendjébe tehát hamarosan bele fog számítani az, hogy az adott domainre mennyi eltávolítási kérelem érkezett be.

“A következő hetekben be fogunk vezetni egy új rendszer a rangsorolásunkba: az eltávolítási kérelmek száma, amelyet minden egyes oldalra kapunk. Azok a weboldalak, amelyek magasabb eltávolítási számmal rendelkeznek, hátrébb sorolódnak a ranglistán” -írja Amit Singhal (Google) a blogpostban.

Hogy mely weboldalak azok, amelyek hátrébb sorolódhatnak a hetekben, azt a Google Transparency Report oldalán tekinthetjük meg. Nagy meglepetés nincs, az első 10 helyen fájlmegosztók (4shared, filestube), torrent oldalak (extratorrent, kat.ph) és torrentkeresők (isohunt, torrentz.eu) vannak.

A Google hangsúlyozta, ő maga nem tudja, hogy valami engedélyezett vagy sem, csak a bíróság döntheti el, hogy szerzői jogokat sértettek-e.

Az új rendszer tehát befolyásolhatja a sorrendet, viszont a találatokból csak akkor távolítanak el elemeket, ha arról hivatalos, érvényes bírósági döntés van.

(forrás: torrentfreak)