A cím kicsit csalóka, de nagyjából igaz. Több mint egy éve, hogy nem működik az egykor nagy népszerűségnek örvendő félig nyitott – félig zárt BitTorrent oldal, a Demonoid. A weboldal egyik népszerűsége abban volt, hogy gyakorlatilag minden fent volt rajta, ami kellhetett, sőt még annál is több. Igazi ritkaságokat is itt lehetett begyűjteni. Az ígért visszatérésre egyre kisebb az esély.

Az elmúlt két év igen pörgős volt az oldal életében, és most itt nem a jó fajtára kell gondolni. Tavaly nyár közepe óta már szinte folyamatosan nyomást gyakoroltak az oldalra, köztük túlterheléses -azaz DDoS  – támadással is. Utána feltörték, majd vírusos oldalakra irányították a látogatókat, végül jött az igazi lefejezés: az ukrán kormány lekapcsoltatta a Colocall szolgáltatónál elhelyezett szervereket.

A helyi hatóságok később elmondták, hogy az Interpol kérésére cselekedtek így, és az egész egy nagyobb szabású akció része volt, amely a weboldal állítólagos tulajdonosai ellen folyt, többek között Mexikóban. Mexikóban egyébként le is tartóztattak egy személyt, akinek köze lehetett az oldalhoz, de később őt elengedték. Az oldal működését tehát egyszerre jogi és technológiai gondok is nehezítették, ám ekkor még nyugtatták a felhasználókat, hogy előbb, vagy utóbb de visszatér az oldal.

 

Azóta viszont ahogy azt tapasztaljuk semmi ilyen nem történt. Az utolsó “hivatalos” információ az, hogy nem egyhamar lesz visszaállítva az oldal. Ez is lassan több mint egy éve történt, azóta csak apró életjelek, vagy reménysugarak voltak az oldal körül.

Ezek közül az egyik az volt, hogy a Demonoid állítólagos trackere hirtelen elkezdett működik, egy honkongi domain mögött novemberben. Ez nem volt azonban hosszú életű, és nagyjából sehova sem vezetett.

Aztán ahogy az a nagy márkáknál lenni szokott, megjelentek azok, akik a nevet felhasználva egy kis népszerűséget szertettek volna. Ezek között volt silány másolat is, de volt olyan is, ami még hasznos weboldal is lett. Ilyen például a Demonii tracker, amelynek a nevét a Demonoid oldal inspirálta a tulajdonos szerint. A Demonii nem hostol egyetlen torrentet sem, egy csupasz tracker, ami rövid idő alatt népszerű lett, miután a Pirate Bay-es torrentekben feltűnt. A tracker jelenleg több mint 1.5 millió torrentet, és közel 1 millió peert szolgál ki.


A másik említésre méltó Demonoid szülte gyermek a D2.vu, amely talán a legjobban tudná helyettesíteni a híres oldalt. A tulajdonosok az induláskor már rendelkeztek a Demonoid felhasználó és torrent bázisával, így nem egy nulláról indult üres trackerről van szó. (Ezt egyébként mi is leellenőriztük, egy 2005-ben regisztrált demonoid userrel vidáman be tudtunk lépni). Azonban az indulása óta sok minden nem történt rajta, mintha május óta egyszerűn megszűnt volna rajta az élet, nincsenek új feltöltések.

A Demonoidot tehát mindmáig nem sikerült teljesen pótolni, bár rengeteg új és nagy torrent oldal és vele együtt közösség alakult ki. Mindenesetre kár lenne a nagy névért.