Pontosan egy évvel járunk a nagy torrent-razzia után. Akkoriban szinte teljes volt a káosz, és nagyon kevés valódi információ jutott el a felhasználókhoz. Most, ennyi idő távlatából próbáljuk újra gondolni a történéseket.Az egész 2007. november 8-án, 17:56 -kor történt. Ekkor szűnt meg működni a bH, mindenféle előjel nélkül. Ekkor még többen csak technikai problémákra gondoltak. Pár óra múlva aztán jött a bomba hír, hogy lefoglalták a bH szerverét, és igen komoly razzia volt ill. még van folyamatban több szerverhosting cégnél. A legtöbb torrent oldal azonnal “karbantartás” üzemmódba váltott, és csendben hallgattak.

A későbbiekben kiderült, hogy az akció előre megtervezett volt, és még nyáron, szerzőjog-védő szervezetek feljelentésének hatására indult meg a nyomozás. A célpont(ok) nem a torrentszerverek volt(ak), sokkal inkább a fizetős ftp-ék és az smsweb szerverek. Voltak olyan információk is, miszerint egyetlen “nagy vadat” kerestek, amely talán a DataNet-nél volt hostolva. A cég munkatársai a helyszíni szemle folyamán egymásra mutogattak, hogy a gép a másik telephelyen van, így végül a gép eltűnt.

Igazán tartós sikert egyébként ezzel a razziával sem értek el. A komolyabb ftp-k közül egy bukott csak meg, a többi payftp-hez kötődő szerver nagy valószínűség szerint csak proxy lehetett. A rendőrség állítása szerint 10 ismertebb, nagyobb forgalmú gépet vittek el, és három személy ellen indult eljárás – a három személy egyébként ismeri egymást, egy érdekeltségi körhöz tartoznak.  A nyomozók egyébként nem csak egy helyen razziáztak, több budapesti és Pest megyei helyszínen is voltak, amelynek komplett eredménye 30 gép és több tucat merevlemez. A bH-hoz egyébként úgy jutottak el, hogy a szerver ip címe szerepelt egy másik, sniffelt gép ip listájában.

Itt meg kell említenünk, hogy pár nagy hibát is vétettek a nyomozók, hiszen számtalan ártatlan szervert is lefoglaltak, és jó hosszú időre elkoboztak.

A többi trackernek nyilván jót tett, hogy a bH elhallgatott, a felhasználó számok szinte az összes oldalon megugrottak. A bH eközben igen szűkszavú volt, és csak tényeket közölt:

Info:

Update: Thursday November 8 2007 — 21:00 +01:00
A szervert lefoglaltak, ha tudunk valami infot ITT meg fogod talalni.
Mas oldalakrol szarmazo informacioval ne foglalkozzatok.
A penz gyujtesekrol annyit, hogy NE ADJATOK senkinek!

Hivatalos cimek:

Update: Thursday November 8 2007 — 22:40 +01:00
Az oldal NEM tarolt IP-ket. Nyugi!

Update: Friday November 9 2007 — 08:25 +01:00
Visszaterunk.. Tovabbi infokert latogassatok vissza rendszeresen (e-maileket, telefonhivasokat NEM kerunk, koszi)

Ebben az időszakban indult el a SceneBits nevezetű tracker. Sokan a bH utódjának látták, sőt egyesek meg voltak győződve róla, hogy ez az új bH a régi staffal, hiszen hasonló profizmussal működött. Gyors feltöltések, pretime, megbízható szerver. Persze ez később cáfolódott. A SceneBits-en végig freeleech volt, és ígéretes trackernek indult. Egyetlen hibája csupán az indulási ideje volt. Ha a bH nem tért volna vissza,  akkor valószínűleg a SceneBits hamar az egyik legnagyobb oldal lett volna.  Így viszont lassan a felhasználók visszatértek a régi oldalra, a SceneBits-nek pedig többször domain problémái adódtak, végül az oldal megszűnt működni, és nincs információ arról, hogy valamikor is visszatérne.

A bH-nak tehát egy hónap sem kellett, és újra működött. 2007. november 25-én az oldal elstartolt a júniusi adatbázissal, este kilenc óra tájban:

[20:45] <@bitHUmen> [NEW] Hitman.CAM.XViD-Stuffies [ Film / Eng / XviD | 722MB in 53F ]

A razzia fokozottabb biztonsági intézkedésekre késztette a torrentoldalakat. Több, nagyobb és főként régebb óta működő torrentoldal külföldi proxy-kat kezdett el használni. A kisebb oldalak “kockáztatnak” és egyelőre nagyobb gond nélkül működnek. Egy év alatt nem hallottunk újabb tracker lefoglalásokról. A torrentoldalakat egyelőre úgy néz ki, hogy békénhagyják a hatóságok. A bH-nak ugyan azóta többször támadtak domain problémái, de azok mindig külső nyomás hatására történtek.

A “warez” forgalmát sem sikerült ketté törni, a BIX az elmúlt hónapok során folyamatosan rekordokat döntött, és lassan már 90 Gbit/s-es forgalom közelébe kerül. Kisebb lefoglalások voltak azóta is, egy-egy ftpszervert és smsweb-et elvisznek, de ezeket kevésbe verik nagy dobra, valószínűleg azért is, mert azt remélik, hogy tovább tudnak menni egy-egy ftp működésének nyomain.