Világszerte tucatnyi moziban szerelték fel az alkalmazottakat éjjellátó szemüveggel, hogy könnyedén kiszúrhassák a kamerázó kalózokat, azonban figyelmeztetni kell az eszköz használatára a kedves mozizót, legalábbis Németországban.

A kamerával moziba surranó nézők megfékezésére jónéhány moziban találkozhatunk fémdetektorokkal, és már az éjjellátó szemüveg is szorosan hozzátartozik egy mozi alkalmazott munkaruhájához. Ezzel próbálják meg ugyanis kiszúrni a sötét moziteremben a kamerázó kalózokat. Malajziában már 2007-ben bevezették ezt az elrettentő módszert, ami nem is tűnt haszontalannak, ugyanis két hónap alatt 17 kamerázóra csaptak le a jegyszedők. Hiába azonban minden igyekezet, ha csak egy mozi is van, ahol nincs komoly ellenőrzés. A filmet felveszik és máris a neten kering, bár legtöbbször iszonyat minőségben, mégis hozzá kell tenni, hogy az utóbbi években azért sokat javult a kamerás filmek minősége is, nyilván a médiavállalatok legnagyobb sajnálatára. Talán ennek is köszönhető az egyre nagyobb ellenőrzés.

A baj azonban az, hogy az ilyen és ehhez hasonló intézkedésekkel a filmipar a fizető, mozibajáró, becsületes emberekkel bánik úgy, mint potenciális bűnözővel, és még van képük a filmeseknek meglepődni, mikor a tömeg reklamál.

Németországban ezért a helyi hatóság úgy döntött, hogy a mozinak kötelessége felhívni a figyelmet a “kémkedés” jelenlétére a moziban, még a jegy megvásárlásakor, így a mozizni kívánók még eldönthetik, hogy vállalják-e ezt a mellékhatást, vagy sem. Csakhogy ezzel megölik a moziélményt, ami ma már amúgy sem akkora durranás, mint évekkel ezelőtt.

Bár már írtunk arról, hogy milyen sokan töltenek – relative – rossz minőségű cam-es verziókat, mégis azt gondolom, hogy a filmipar nagyon maga alatt vágja a fát ezzel. Mégis mit gondolnak, ki az akinek élmény elmenni moziba, itthon ráadásul drága pénzért, hogy az első 20 percben reklámokat nézzen, figyelmeztessék, hogy “te köcsög ne lopj filmet, mert az bűn”, és még egész este azt figyelgesség, hogy mégis hogyan nézi azt a filmet, amiről aztán kiderül, hogy kidobott pénz volt, mert a várakozással ellentétben sikerült valami huszadrangú sz@rt összehozni.

Szerintem a világon mindenhol mindenki utálja, ha egy butikban a biztonsági őr “alig észrevehtően” folyamatosan követi. Ugyanez igaz a mozizásra is. Az ember szeretne kikapcsolódni, nyugodtan ülni 2 órán át és bambulni. Azt gondolom, hogy még mindig – és még sokáig – ott tartunk, hogy a filmipar túl szűk látókörű, megmaradt a 20 évvel ezelőtti disztribúciós technikáknál, és legyünk őszinték ezt nehezebb bevallani, mint pénzt áldozni innovációra, esetleg jobb filmet készíteni vagy rákenni az egészet a helyi suttyóra, aki a kamerával beül a moziba.

(via torrentfreak, sg.hu)