Érdekes fordulat állt be egy német fájlcserélési perben. A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság korábbi döntéseket megváltoztatva kimondta, hogy a szülők nem tehetőek felelőssé a gyermekük torrentezése miatt.

Az egész ügy még 5 évvel ezelőttre vezethető vissza. Akkor történt ugyanis, hogy egy németországi városban házkutatást tartottak, miután egyetlen IP címről több mint 1100 zenefájlt “szerzői jogot sértő módon” osztottak meg. A IP cím alapján eljutottak egy házaspárhoz, akiknek a számítógépét átvizsgálva kétféle (!) fájlcserélő szoftvert is találtak a hatóság emberei. További elemzések – és valószínűleg a házaspár kihallgatását követően – kiderült, hogy a programokat és magát a gépet nem ők, hanem 13 éves fiú gyermekük használta. Bár a tettenérés megtörtént, a bizonyítékok megvoltak, a pár nem volt hajlandó kártérítést fizetni az erre jogosultaknak, így per lett a dologból.

(a kép forrása: yumamom.com)

Az elsőfokú bíróság helytállónak találta a sértettek érvelését, miszerint a szülők nem alkalmazták a szülői felügyelet szükséges eszközeit, illetve nem figyeltek arra megfelelően, hogy gyermekük mire használja a számítógépet és az internetet. Ezeknek a hiányosságoknak volt köszönhető, hogy bekövetkezett a szerzői jogsértés többszöri esete. A bíróság ennek fényében kártérítés megfizetésére kötelezte a párt, akik azonban láthatóan nem szerettek volna fizetni, így fellebbeztek.  A másodfokú bíróság ismét a sértett javára döntött: szülői mulasztásként értékelték, hogy nem ismerték fel, hogy a gyermekük illegális célra használja a számítógépet.

Az évek óta húzódó ügyben most viszont fordulat következett be, hiszen a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az eddigi döntéseket, és kimondta:  a szülők nem felelnek gyermekük interneten elkövetett jogsértéséért, ha megfelelő módon felvilágosítják a gyermeküket az internet használatáról, többek között természetesen arról is, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak megosztása illegális. A bíróság szerint, ha a szülő megfelelően tájékoztatja  gyereket, már nem kötelezhető arra, hogy annak a tevékenységét ellenőrizze, monitorozza vagy akár egyéb szoftverekkel akadályozza.

Ez utóbbiak csak akkor lennének elvárhatóak, hogyha konkrét bizonyítékuk van rá, hogy a gyermek illegális tevékenységet folytat.

(via HENT)