A Paramount stúdió egy elég nevetséges módszerrel próbálja meg elrettenteni, illetve visszanyomozhatóvá tenni a kalózokat. Szerintük az a jó megoldás, hogy a moziban a filmek vetítésekor véletlenszerűen el-el tüntetik a hangot egy rövid időre. Ezt a technikát alkalmazták a legújabb mozifilmjük, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) vetítése során is.

Ezzel a technikával azonosíthatnák a mozit, amelyikben a felvétel készült és a filmkalózt is, már ha van olyan hülye, hogy azt a hangot felhasználja.

Ez már megint tipikus példája annak, hogy azokat büntetik, akik semmit sem követnek el, nem másolnak dvd-ket, “lopnak” filmet, csupán elmennek a moziba, megveszik a jegyet és próbálják élvezni a filmet. (Hasonló hibás elveken működik a DRM is, aki megveszi a zeneszámot legálisan, az egy patkolt, másolás védelemmel ellátott fájlt kap.) Azoknak a vásárlóknak kell megbirkózniuk ezekkel a dolgokkal, akik csak veszik a termékeket, de még soha nem hallottak semmilyen másolásvédelemről vagy DRM-ről filmekben, játékokban vagy zenében.

Állítólag 3-6 alkalommal tűnik el a hang pár másodpercre. Nem lepődnék meg, hogyha többen visszakövetelnék a jegyeiket, hiszen akár élvezhetetlenné is teheti a mozifilmet az ilyen “védelem”. A moziknak úgy tűnik, hogy nincs beleszólásuk a dolgokba.

Mi lesz még a jövőben? Rendes vízjel az egész film alatt? Netán teljesen elsötétülő képernyők, vagy csilingelő csengők? Morze jelek? Szerény véleményem szerint, ha ez a megoldás életben marad csak még több nézőt veszítenek a mozik és a stúdiók.

Hiszen nem azok fognak felháborodni, akik letöltik a kamerás verziót és megnézik otthon stereo hangfalon a monitor előtt ülve, hanem azok, akik elmennek és kifizetek a mozijegy árát.

A csattanó pedig az, hogy warez kiadásban valószínűleg szűrni fogják a hanghibát, illetve pótolják. És akkor megint ott tartunk, hogy az illegális jobb.

(via ghacks)