Melyek a legnépszerűbb tartalmak a torrent oldalakon? Mindig nagy kérdés ez, de most egy érdekes megközelítést használunk. Mégpedig azt, hogy a felhasználók mely kategória torrentjeit tartják a legtovább életben.

A statisztika háttérhez felhasználtuk a Kitchen Budapest Medialabs egy korábbi felmérését, tehát jöjjenek most ezen riportból származó háttérinformációk. Fontos, hogy ezek még 2007-ben, egyetlen tracker megfigyelésével készültek, de mégis jó alap lehet a későbbiekre.

Az első mérési pont, a torrent fájlok élettartalma volt, azaz hogy meddig népszerű általában a felkerült tartalom. A módszer pofonegyszerű volt, naponta le lettek kérdezve a trackerről többször az elérhető torrentek adatai. Persze másodpercre pontosan nem tudták végigkövetni a számok alakulását, de arra, hogy napról-napra hogyan alakult egy-egy tartalom népszerűsége, letöltése megfelelő ez a megoldás.

Az adatok végül elég egységes képet mutattak, ami igazából nem is meglepő. A torrentek az első pár napban népszerűek, letöltések és seederek száma szerint is. Ez várható volt, az általános trackeren az archiválás nem elsődleges szempont. Sőt vannak olyan trackerek, ahol igen kemény TTL (Time To Live = idő amíg a torrent fent lehet a trackeren) van, és a rendszer kegyetlenül törli a “régi” torrentet, még ha seeder van is.

Ennek az okait boncolgatta a Kitchen Medialab is. Az ő meglátásuk szerint (és ez valljuk be részben igaz) a legtöbb letöltő azt tölti le, ami előtte van. Magyarul, prioritást élveznek a friss dolgok, amik a főoldalon vannak (első 30-50-100 torrent, oldaltól és beállításoktól függően). Természeten az oldalakon lehet keresni, visszalapozni, de mégis, amik az első oldalon vannak, mindig népszerűbbek. Ez fakad egyrészt az emberek lustaságából, másrészt pedig, hogy filmeknél, játékoknál gyakori, hogy több verzióban is kijön. Így a régebbi verzió néha kisebb hibája miatt már koránt sem annyira kelendő, mint az új. (Filmeknél elég gyakori a nuke, ami azt jelenti, hogy megjelölték a releaset, mert valami hiba van vele. Ezek leggyakrabban a rossz felbontásból, ill. hibás vágásból, esetleg csúszó, vagy hibás audió részből adódnak. Gyakoriak még a csúsztatások is, amikor egy dvdscr-t átengedve pár szűrőn R5-nek tüntetnek fel.)

Saját kutatásunk után kicsit mást véleményre jutottunk abban, hogy melyek azok a torrentek, amelyek a legtovább életben tudnak maradni a torrentoldalakon. A Kitchen megállapítása szerint ezek a programok, elsősorban a mainstreamek, mint például az operációs rendszerek, irodai szoftverek. Ez az állítás egyébként akár helyes is lehetne, hiszen reális indok van rá. Az emberek elég gyakran (általában 3-4hónap) telepítik újra a gépüket, és az operációs rendszerek ennyi idő alatt nem futnak ki. A Vista még nem nyert elég teret, sokan visszatérnek az XP-hez. Viszont ahogy telik az idő, az XP-ből is több verzió elérhető. Ezeknek egy része lehet a felhasználók által összerakott XP (nLite-al), de gyakoriak a hivatalos XP tört verziói is, a legújabb frissítéssekkel egybegyógyítva.

A mi felmérésünk 7 torrentoldalon zajlott, és érdekes eredményre jutottunk. A Programok szekció nemhogy nem vezet, de épphogy fel tudott kapaszkodni a dobogóra. Az első helyen van az mp3 kategória, második helyen a filmek, harmadik pedig a már említett programok. Az mp3 kizárólag magyar nyelvű albumokat tartalmazott, ahogy a filmek is kivétel nélkül szinkronizáltak voltak. A szoftver szekciót az Ebook részleg szorította meg, ami szintén kizárólag magyar nyelvű könyveket, leírásokat tartalmazott.


Ebből talán az szűrhető le, hogy a torrenten is bizonyos mértékig kiemelt szerepe van a magyar zenének. Ahogy a DC hubokon is ezek az egyik legkeresetebb anyagok, úgy a torrentoldalakon is ezeknek van a legnagyobb mértékben folyamatos kínálata és kereslete. A filmek, amelyek legtovább életben maradtak az oldalakon kivétel nélkül szinkronosak voltak, és nagyrészt 1 vagy 2 CD-s DVDrip-ek. A sorozatoknál meglepő volt, hogy szerepeltek eredeti, angol szinkronosak is a listában. Abban viszont minden sorozat torrent megegyezett, hogy évad packok voltak, DVDrip/HDTV minőségben. Az Ebook-oknál változó volt mind a formátum, mind a minőség.  Érdekes, hogy a felnőtt (xxx) kategóriában szereplő torrentek mérete két tág határ között mozgott, vagy több GB-os “pack” volt, vagy pedig pár 10-100 megabájtos rövid jelenet, scene.

Az tehát elég biztosan állítható, hogy az itthoni torrentoldalak nem archiválásra vannak kitalálva, hanem arra, ami a torrent alapvető tulajdonsága; minél több emberhez eljuttatni az állományokat rövid idő alatt. Persze a “trendi” és mindig szükséges dolgokat össze lehet vadászni 3-4 trackerről.  A magyar “torrent/scene” szituáció miatt pedig itthon egy-egy filmnek akár 4-5 verziója is megjelenik, azonos minőségben. Ezzel azt a negatív hatást keltik, hogy a peerek szétszóródnak, és nem egy torrentre koncentrálódnak. Az amúgy sem túl népes magyar internetfelhasználók tehát egyszer szétszóródnak a torrent trackeren, majd pedig ott még tovább oszlik a “boly” a film több verziója között.

(folyt köv.)

Fontos: Megkerestük a Kitchen Budapest-et, de sajnos még nem reagáltak a levelünkre. Így a Creative Commons License értelmében a cikket kitettük.