A fájlmegosztás (vagy inkább tartalommegosztás) még az internet előtti és az internet korai életében volt aktívan jelen. Elég ha csak a floppy, VHS vagy éppen magnó kazetta másolására, vagy a BBS-ek hőskorára gondolni.  Az internet előtt az emberek kénytelenek voltak találkozni egymással, így – úgy lemásolni, átadni, megosztani a tartalmakat.

Amikor a sávszélesség még szűk keresztmetszet volt, de a filmeket egyesek (a “kiváltságosak”) már be tudták szerezni, ismét meglódulhatott a személyes cserebere, cd írás és osztás. Borzalmas divx tömörítéssel, vagy éppen VCD vagy SVCD formátumban az emberek más filmeket cseréltek, csak éppen IP címek, tracker és kliens nélkül.

Majdnem pontosan két éve, hogy írtunk arról, hogy New York-ban újraéledt ez a légkör, ugyanis egy bizonyos Aram Bartholl a város közterein falakba és járdákba épített be pendrive-okat, mintegy offline, bárki által használható és nyilvános fájlmegosztó állomásként.

Innen “loptuk” a képet, köszi!

A Dead Drops Projekt névre keresztelt szolgáltatás lassan, de biztosan megérkezett Magyarországra is. A projektnek (természetesen) már van Facebook oldala is, lehet tehát rajongani, hiszen a magyar Dead Drops helyek száma is szépen nő. Az első pendrive-ot a hírek szerint a Verbatim helyezte el, de azóta már több másik is felbukkant, például a MÜSZi-nél, a Castro Bisztróban, a Fogasházban, a Toldiban, a Kisüzemben és a Szatyorban. A pendrive-okat nemcsak úgy egyszerűen a falba rakják üresen, magyar kortárs művészek tesznek arról, hogy legyen rajtuk egy kiinduló tartalom, ami persze később bármivé fejlődhet.

Természetesen a pendrive-okra mindenki saját meggyőződése alapján csatlakozzon fel, hiszen “ki tudja” ki járt előtte, és mit hagyott ott. De próbáljuk pozitívan felfogni a dolgot, hiszen ez egy nagyon jó, és trendi dolog. Amellett egy kifejezetten közösséget összehozó kezdeményezés, itt a lehetőség arra, hogy elhagyjátok a chatszobákat, és kimenjetek a szabadba vagy a szórakozóhelyekre. Ahogy látjátok, megosztani, bárhol lehet.

(Csak nehogy a NAV lecsapjon rájuk, és ellenőrizze, hogy nem-e szlovák import pendrive-okról van szó!)