Az Externet után a Magyar Telekom a második magyar internetszolgáltató, aki a lakossági ügyfeleknek biztosít Ipv6 címeket. Az index.hu cikke szerint a cég ez év november 2-án indítja el a nyilvános ipv6 technológia tesztelését.

Az IPV6 egyébként már 10 éve létezik, és évek óta arról beszélnek, hogy elfogynak az IPV4-es címek. A szolgáltatók mégsem sürgették az átállást, és egyelőre az egész internetnek csak egy szűk rétege használja az új fajta címzési rendszert. Pedig sok ország kifogyóban van a régi címekből, és a legutolsó számítások szerint 2011-ben végleg elfogynak a kiosztható ipv4-es címek.

Érdekesség, hogy egy tanulmány szerint az IPV6-nak igazán nagy lendületet az uTorrent kliens IPV6 támogatásának megjelenése adott, még 2008 augusztusában. A korábbi stagnálásból a népszerű kliens új feature-je kirobbantotta az IPV6-ot, és közel 1400%-os növekedést ért el egy év alatt. Az 1.8-as uTorrent 15x-ös növekedést produkált 10 hónap alatt. Persze önmagában nem lett volna képes erre, ha nincs egy “támogató”. A Hurricane Electric (Internet Backbone) ugyanis világszerte új IPV6-os berendezéseket üzemelt be, amelyek szintén hatalmas lökést adtak a prokoll elterjedésének.

(via index.hu)