A BitTorrent Labs egy új, kísérleti projeketet mutatott be nemrégiben. A Bleep nevű üzenetküldő alkalmazás a többi hasonló szolgáltatáshoz képest – Google Hangout, Skype, stb – annyiban más, hogy teljesen decentralizált, nincsen központi szerver, ahol minden üzenet megfordul.

“A nagy ötletünk az volt, hogy az elosztott technológiát alkalmazzuk az üzenetküldő alkalmazásban is.” – írja Jaehee Lee a cég blogján a Bleeppel kapcsolatban. Ahogyan említettük tehát, nincs központi szerver, az üzenetek a torrentekhez hasonlóan peer-to-peer továbbítódnak. Az így küldött – egyébként titkos – üzenetekhez tehát a 2 félen kívül teljesen senki nem férhet hozzá.

bleep

A cég célja a Bleeppel az, hogy még nyitottabbá tegyék az internetet, a manapság folyamatos lehallgatási botrányok mellett valószínűleg népszerűek lehetnek azok körében, akiket ez zavar. A chat szoftver még távolról sincs kész, meghívás alapján működik, és pre-alpha státuszban van. Így például nem beszélhetünk multiplatformról, és mobil alkalmazásokról sem, egyelőre csak Windows 7 és 8 alatt próbálható ki a Bleep. Viszont már mind szöveges, mind hang üzeneteket válthatunk online. Az offline üzenetküldést (amikor az egyik partner nem elérhető) még nem támogatja az alkalmazás.

Akinek felkeltette az érdeklődését, igényeljen meghívót a Bleep oldalán.