Egy éve történt, hogy a rendőrség kirámolta a ColdFusion irodáit. A körözött cégvezető, Kovács Balázs interjút adott, majd hirtelen meghalt. Vajon tényleg öngyilkos lett, ahogy állítják? Mi köze ehhez az UD Zrt.-nek és Ceauşescunak? És ki az a rejtélyes „Bobóka”? Warezmaffiaügy, megdöbbentő új értesülésekkel. A Bombahír egy kicsit utánajárt a dolgoknak.

Az itt közölt cikk nem az Asva.info szerzeménye, előzetes megállapodás után közöljük a Bombahír írását. A cikket itt, és az eredeti oldalon is tudjátok kommentálni. Az off hozzászólások törölve lesznek! A cikkben közölt információkért nem tudunk felelősséget vállalni.

1. oldal

A szenzációhajhásznak tűnő felvezetés után frissítsük fel közösen a tisztelt Olvasó emlékezetét. 2009. április 14-én azzal voltak tele a lapok, hogy a rendőrség lecsapott egy XIII. kerületi irodaházban, és több terabyte-nyi lopott szoftvert, filmet és MP3-at találtak a Kileen Kazakhstan – korábbi nevén ColdFusion Kft. – szerverein. Krimiregénybe illő történet volt állítólag a padló alá rejtett, titkos szerverekkel, többmilliárdos kárértékkel és fél tucat előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottal. Korábban soha sem volt példa arra, hogy a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt ilyen komoly akciót hajtsanak végre, hogy kommandósok teperjék a földre a gyanúsítottat mint veszedelmes bűnözőt. Bár a ColdFusion neve éppenséggel nem csengett túl pozitívan szakmai körökben, hiszen a magyarországi spamforgalom jelentős része az ő szervereikről származott, még azok is értetlenségüknek adtak hangot, akik nem kedvelték őket különösebben.

A cégvezető Kovács Balázs, közismert nevén Baja azonban nem került rendőrkézre. Elhagyta az országot, és júniusban exkluzív interjút adott a Bombagyár közösségi blognak. Rendőrségi kapcsolatairól beszélt, arról, hogy számos súlyos ügyre van rálátása, mert szakértőként dolgozott a Nemzeti Nyomozó Irodának olyan ügyekben is, amelyekről még papír sem született. Ezek közé tartozott többek között az UD Zrt. vagy Mehmet Karcsika örökbefogadási ügye, a BM belső ellenőrzésének nyomozásai. (Azt a közszájon forgó állítást, hogy részt vett a konkurens cégek warezügyekbe keverésében, cáfolta: állítása szerint warezügyben soha nem kérték a tanácsát.) Az interjú útján gyakorlatilag megfenyegette az NNI-t, hogy ha nem állnak le a nyomozással, kitálal ezekről a kényes ügyekről, amelyek a legmagasabb politikai köröket is elérhetik. Egyúttal beszélt arról, hogyan működik a „szerzői jogi maffia”, amely milliárdokat csal ki különféle cégektől és szervezetektől, s a látszólagos eredmények kedvéért vétlen cégeket és magánszemélyeket kever bűncselekmény gyanújába. Elgondolkodtató, hogy az interjúban elhangzott súlyos vádakra a megnevezett szervezetek, a ProArt, a MAHASZ és az ASVA egyáltalán nem reagáltak.

Az interjú után Kovács Balázs több újságot is felkeresett, s pénzért kínálta információit, de nem sikerült vevőt találnia, majd hirtelen eltűnt. Augusztusban érkezett a hír: holtan találták Romániában, Aradon. A hivatalos verzió szerint gyógyszer-túladagolás végzett vele. Ám soha sem szedett gyógyszert, nem tervezett öngyilkosságot és egyáltalán nem érezte kilátástalannak a helyzetét. Pénze, kapcsolatai, szaktudása megmaradt. Barátai, ismerősei szintén kizártnak tartják, hogy ez történt volna. Mi több, az interjúban maga mondta azt, hogy más néven, más identitással és más arccal kívánja folytatni az életét, s később bosszút áll majd azokon, akik tönkretették az életét. A mellékelt képet egy Walther PP típusú 9 mm-es pisztolyról Skype-on küldte át e sorok írójának. Azt mondta, ezzel fogja lelőni azokat, akiknek a helyzetét köszönheti. Ilyen tervekkel az ember nem lesz öngyilkos, Kovács Balázs állítólag mégis az lett. Családja Temesvárott temette el, zárt koporsóban.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyet húsz évre titkosította. Ez is merőben szokatlan eljárás egy közönséges szerzői jogi ügyben.

2. oldal

Egy év telt el. A kérdőjelek egyre sokasodnak. A gyanúsítottak, köztük a Baja jobbkezének tartott Wellinger Norbert, chates nevén Norbertka máig előzetes letartóztatásban van. A Bombahír megpróbált utánajárni, mi történt az ügyben. Döbbenetes részletek derültek ki.

Magát felfedni nem kívánó romániai forrásunk egyértelműen cáfolta, hogy Kovács Balázzsal gyógyszermérgezés végzett volna. Azt állítja, lőtt sebet látott a holttesten. Ettől még lehetne öngyilkosság, de Kovács balkezes volt, a lövés pedig a jobb halántékán érte. Ha ez így van, egyértelműen gyilkosság történt, bár ezt sem a román, sem a magyar hatóságok nem ismerik el.

Ennél érdekesebb azonban, hogy a hivatalosan elfogadott halotti bizonyítvány ellenére az NNI továbbra is körözteti Kovács Balázst. Pedig egy sor egyéb eljárást halála miatt megszüntettek ellene. Az Országos Vám- és Pénzügyőrség egyik ilyen megszüntető határozatát be is csatolták az ügyben eljáró bírósághoz intézett egyik beadványban. Az NNI mégsem törli a körözést, aminek egyesek szerint jó oka van – de erről később. Valakinek ugyanis érdeke fenntartani az ügyet, hogy a további gyanúsítottak előzetes letartóztatásban maradjanak…

3. oldal

Az egész mögött, úgy látszik, egy személyes konfliktus húzódik a Bobóka becenevű Kasza György és Kovács Balázs mögött. Kasza korábban a ColdFusion alkalmazottja volt, de Kovács elbocsátotta, mert megkárosította a céget, több mint 15 millió forint tűnt el a keze alatt. Erről egyébként Kovács e sorok írójának is beszélt röviddel halála előtt.

Kovács Balázs és más forrásaink szerint Kasza az informatika mellett az autók iránt is nagy érdeklődést mutatott, leginkább az ellopásuk érdekelte. Röviddel kirúgása előtt kölcsönkérte Wellinger Norbert autóját, egy nagy értékű Honda S2000 típusú sportkocsit. Karambolozott vele, eltörte a féltengelyt. Wellinger elvitte volna szervizbe az autót, de Kasza ragaszkodott hozzá, hogy ő javíttassa meg, így egy másik szerelőhöz került. Rejtélyes módon egyetlen hétvége alatt elkészült, pedig az S2000 kifejezetten ritka autó egész Kelet-Európában – Magyarországon összesen talán egy tucat lehet belőle –, és kizárt, hogy bárki is alkatrészt tartana hozzá raktáron. Ebben a titokzatos szervizben azonban különös módon mégis épp akadt egy féltengely. Két héttel később pedig az autó eltűnt a garázsból. Akkor vették észre, hogy a szervizben szétszerelték az immobilizert.

Wellinger Norbert feljelentést tett az autó ellopása miatt, de Kovács Balázs maga kezébe vette a problémát. Néhány markos legénnyel megjelent a szervizben, és miután a szerelő nem látszott hajlandónak az együttműködésre, kiadós veréssel térítették észhez. Az be is vallotta, hogy „Bobóka” vetett szemet az autóra. Baja megüzente Kaszának, hogy mi vár rá, ha nem hozza vissza a járművet. Tizenötmilliós tartozása fejében el is vette tőle piros BMW-jét, amellyel később a rendőrök elől is menekült.

4. oldal

Kasza György, miután Kovács Balázzsal összerúgta a port és kilépett a ColdFusiontól, 2009 szeptemberéig a Szervernet Kft. ügyvezető igazgatója volt. A cég komoly konkurenciája lehetett a Coldfusion–Kileennak: a kéretlen reklámok ellen küzdő Spamwiki weboldal szerint 2008-ban ettől a cégtől származott a magyarországi spamek 18%-a. 89 esetben bizonyítottan érintettek voltak. A reklámok között elég meredek dolgok is előfordultak, többek között számítógépes rendszerekbe való betörést segítő toolkiteket is kínáltak emelt díjas SMS-ekért.

A Szervernet Kft. többször is azzal próbálta hárítani az őket ért spamvádakat, hogy nem ők, hanem ügyfelük, a Rackdata Kft. felelős azokért, az övék a leveleket küldözgető mailszerverek, ők csak a szerverek netkapcsolatát biztosítják. Igen ám, de a Rackdata tulajdonosa kevéssel korábban meghalt, a Szervernet pedig átvette a cég IP-cím-tartományát, amiről a címeket nyilvántartó nemzetközi szervezetet, a RIPE-ot „elfelejtették” értesíteni. Így aztán a reklámlevelek egy halott nevén levő címtartományból özönlöttek, a hatóságok pedig tehetetlennek bizonyultak.

2008 második felében a Szervernet Kft. önálló internetszolgáltatóvá vált. Milyen érdekes: a RIPE a céget Kileen-Szervernet Ltd. néven vette nyilvántartásba, Kasza György e-mail címeként pedig [email protected] Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. lett megadva. A cég a tavalyi razzia óta is folytat spamtevékenységet.

Minderről persze Baja is tudott. Eltűnése előtt röviddel, 2009 májusában Bodoky Tamásnak, az Index oknyomozó riporterének felajánlotta, hogy jó pénzért súlyos leleplező cikket ír a Szervernet Kft.-ről. Ezután azonban nem jelentkezett.

Természetesen Kasza Györgyöt is megkérdeztük, mi a véleménye Kovács Balázs és mások vádjairól. Néhány percet beszélgettünk ezekről a dolgokról, majd közölte: nem kíván nyilatkozni semmiről ezekben az ügyekben, és nem járul hozzá, hogy bármit is leírjak a részéről nyilatkozatként.

– Tehát írjam azt: Kasza György nem nyilatkozik?
– Igen, az teljesen megfelelő lesz.

5. oldal

A fogas kérdés az első naptól kezdve foglalkoztatott minden érintettet, így magát Baját is. A Bombagyárnak adott interjúban elmondta, hogy egy siófoki szállodában érte a razzia híre, mire azonnal Budapestre autózott. Wellinger János, Norbert édesapja elmondta, hogy látta is Kovács piros BMW-jét az ablakból, miközben fiát a rendőrök letartóztatták és a lakást átkutatták. Kovács maga is elmondta az interjúban, hogy felkereste a razzia valamennyi helyszínét, megnézte, mi történik, majd lakásából összeszedte holmijait, pénzét, és elhagyta az országot. Senki sem kereste, senki sem követte, és neki is furcsa volt, hogy bár mindenhová kimentek, ahol valaha is megfordult, pont a lakására nem.

– Budapesttől minden határ legalább kétszáz kilométerre van – mondta Wellinger János. – Még ha kétszázzal is tép, akkor is egy óra, mire a sorompóhoz ér. Mégsem adtak ki rá körözést, nem várták a határon. Miért?

Ugyanezt kérdezte maga Kovács Balázs is. Válasz azonban nincs. Lehetséges, hogy a hatóságok futni hagyták?

Miközben Kovács Balázs a határ felé tépett, az NNI részéről Gazdag Tibor alezredes a médiának rekord fogásról beszélt. Alább a TV2 Tények című műsorának adott interjú. Vigyázat, félelmetes dilettantizmus: a magyar FBI csúcstechnológiai ügyekben illetékes osztályát vezető urat e nyilatkozata nyomán úgy vágnák ki egy alapfokú számítógép-üzemeltetői tanfolyamról, hogy belezöldül…

6. oldal

A Kovács Balázs bűntársaként előzetes letartóztatásba helyezett Wellinger Norbert édesapjával egy budai kávézóban találkoztunk. Szomorúan mesélte, hogyan bántak, bánnak fiával a rendőrök.

– Golyóálló mellényes kommandósok rúgták be a lakás ajtaját. Engem is a földre löktek, a fiamra hárman térdeltek rá. Azóta sántít. A fiam ugyanis beteg, csontképződési rendellenességben szenved. Alig egy évvel az eset előtt sikerült megoperáltatni, de az orvos figyelmeztette, hogy nehogy erősebben beverje a térdét, mert örök életére sánta marad. Hát ezt most elintézték neki a rendőrök.

A nyomozás jelenlegi állása szerint 2,1 milliárd forintos kárt okozó szerzőijogsértés történt. Wellinger Norbertet 360 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsítják, bár ennek kilencven százaléka csak szabálysértés. Az ügyet két hónapja vette át a rendőrségtől a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

– Norbert és Balázs gyerekkori barátok, iskolatársak voltak – folytatja az édesapa. – Nagyon sokat járt hozzánk, szerettük őt, meg ő is minket. Egyszer azt mondta a feleségemnek, fogadja őt örökbe, mert annyira ízlik neki a főztje. Rendes gyerek volt, és kitűnő üzletember. Bár az üzletről nem beszélt soha. Az tabu volt, még a fiamnak sem mesélt dolgokat. Csak azt tudom, hogy az RTL Klubnak is ők csinálták az emelt díjas SMS-rendszerét, amivel a műsorokba be lehet üzenni. Azt Norbertka programozta, büszke is volt rá.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy Kovács Balázs öngyilkos lett?

– Biztosan nem lett öngyilkos. Életvidám srác volt, szerette az életet, a mérgeket pedig utálta. Nem láttuk soha még csak kávét sem inni. Nem, biztosan nem mérgezte meg magát. Fogadni merek, hogy eltették őt láb alól.

7. oldal

Kovács Balázs rejtélyes figura volt. Sokan ismerték az informatikai szakmában, de kevesen tudtak róla bármit is. Mint Wellinger úr is megerősíti, üzleteiről soha nem beszélt senkinek. Sokan úgy tartották, komoly ember, nem érdemes vele ujjat húzni. Ő maga ezt mondta magáról a korábbi interjúban: „én nem mondom, hogy száz százalékig legális mintapolgárok voltunk…” Nézzük, honnan érkezett a warezkirálynak tartott Baja.

Amikor megtudtam, hogy Temesvárott temették el, mindjárt feltettem a kérdést: miért pont ott? Mert a szülei Erdélyből származtak, hangzott a válasz. Igen ám, de egy másik forrásunk szerint Kovács Balázs édesapja sem egyszerű százszázalékos mintapolgár volt: valamilyen titkosszolgálatnak, feltehetőleg a Nemzetbiztonsági Hivatalnak dolgozott vagy dolgozik. Feltehetőleg? Igen, ezt beszélik, de ez meglehetősen kevés egy bizonyított állításhoz. Csakhogy Kovács édesapját senki sem ismeri. Sem Wellingerék, sem más kapcsolatok nem találkoztak vele. Az ügyben soha nem szólalt meg, még nevét sem tudni. Annyi bizonyos csak, hogy erdélyi, temesvári születésű. Ezek szerint román állampolgár – de akkor hogyan lehet egy magyar titkosszolgálat tagja? A külföldi állampolgárság ugyanis még a közönséges hivatásos katonai szolgálatnak is törvényi akadálya.

Még tovább sokasodnak a kérdőjelek, ha tudjuk, hogy Kovács Balázs Írországban nőtt fel a nyolcvanas években, és ott járt iskolába is. Szülei is ott éltek. Ne feledjük el: ezek a Ceauşescu-rezsim legkeményebb évei, amikor csak a legmegbízhatóbb román elvtársak utazhattak külföldre, a másodosztályú állampolgárnak számító magyaroknak pedig még kevesebb esélyük volt útlevelet kapni. Ebben az időben Nyugatra kijutni, sőt családostul kiköltözni rendkívül ritkán adatott meg, hacsak nem száműzték az illetőt. Lehetséges, hogy Kovács Balázs apja a Securitaténak dolgozott? Ezt sem lehet egyértelműen megválaszolni, mint annyi mindent ebben az ügyben.

Maga Kovács Balázs is rejtélyes életet élt. Nem csak üzleti ügyeiről nem beszélt soha. Sokaknak különös volt, hogy több lakást is fenntart nemcsak Budapesten, de külföldön is. Erről maga is beszélt a Bombagyárnak adott interjúban. Barátainak feltűnt, hogy soha sincs hosszabb párkapcsolata. Amikor erről faggatták, csak annyit mondott: „Nekem nem lehet.” Nem szerette, ha fényképezik, és gondosan ügyelt rá, hogy ne kerüljön róla nyilvánosságra fotó.

8. oldal

Hiába verték végig a tolvajokat, az autó nem lett meg. A család magánnyomozót fogadott, és sikerült is kideríteni, hol lehet a jármű. A rendőrség azonban közölte: bizonyíték nélkül nem kezdhetnek házkutatásba. Ez teljesen nonszensz, hiszen ha alapos gyanú van arra, hogy egy bűncselekményből származó tárgy egy adott épületben található, a nyomozó hatóság a vélelemre alapozva is elrendeli a házkutatást. Wellingerék már akkor feltételezték, hogy „Bobó” értékes kapcsolatokkal rendelkezik a rendőrségen belül. S valószínűleg nem is tévedtek sokat.

– Az elfogáshoz maga Gazdag Tibor alezredes jött ki, az NNI egyik főosztályvezetője. Csodálkoztam is, hogy miért egy ilyen magas rangú tiszt foglalkozik vele, mire a pasas így szólt a feleségemhez: „Kár volt maguknak a Bobókával kikezdeni.” Aztán később ez a szemét Kasza is felhívott bennünket, és azt mondta: „Itt vagyok az NNI folyosóján, itt vannak a lefoglalt számítógépek sorban. Nyolc éven belül ne nagyon számítson a fiára.” Aztán röhögött és letette.

Az elfogás után néhány nappal a család levelet kapott az ügyészségtől, amelyben közlik: az ellopott Honda ügyében a nyomozást megszüntetik, mert „nem merült fel információ az eltulajdonított jármű hollétéről”. A levél nem is említi a magánnyomozó információit.

– Nevetséges ez az egész ügy – folytatja Wellinger úr. – A fiam nem kalózkodott, egyetlen szervere volt. Egy diszkós haverja tartott rajta pár MP3-at. Ezt el is ismerte a kihallgatáson. Megnézték ezt a szervert, és tudja, mit csináltak? Semmit! Ezt nem foglalták le. Két héttel a razzia után is zavartalanul működött. Egyébként rákerestem, hány helyen kínálnak Magyarországon emelt díjas SMS-ért letöltéseket. A fiamat ugyanis azzal gyanúsítják, hogy ilyen szolgáltatást nyújtott. Több száz ilyet találtam! Ezeket miért nem tartóztatják le? Ezek után miért nem nyomoznak?

A kihallgatáson arról is faggatták a gyanúsítottat: mit tud az UD Zrt.-ről? Hogy miért kellene bármit is tudnia, nem közölték. Kovács Balázs azonban említette e sorok írójának, hogy szakértő volt az UD elleni nyomozásban. Valószínűleg az itt megszerzett információkat akarta megszellőztetni. Ki tudja, mit mondott volna, ha beváltja fenyegetését?

9. oldal

A riport befejezéseként a Nemzeti Nyomozó Irodának az alábbi kérdéseket küldtem:

1. Hogyan lehetséges, hogy Kovács Balázs el tudta hagyni az országot a razzia napján?

2. Napokkal a razzia után Kovács Balázs nem volt benne semmilyen körözési adatbázisban, noha az NNI azt állította a sajtónak, hogy körözik. Ez hogyan lehetséges?

3. Mi volt Kovács Balázs halálának oka?

4. Tudomásom szerint Kovács Balázs halálát szabályos halotti bizonyítvánnyal igazolták. A VPOP több eljárást meg is szüntetett ellene a halálára hivatkozva. Az NNI mégis tovább folytatja ezt az eljárást, és továbbra is körözött személyként tartják nyilván. Ennek mi az oka?

5. Országszerte számos olyan szolgáltatás működik, amelyek emelt díjas SMS-ért kínálnak illegális szoftvereket, filmeket, zenéket. Folyik vagy folyt-e valaha eljárás más szolgáltatók ellen, akik az egykori ColdFusion–Kileenhez hasonló tevékenységet folytattak vagy folytatnak? Ha igen, mi az oka, hogy egyik sem eredményezett látványos razziát, letartóztatásokat, hiszen milliárdos kárértéket sokszor meg lehetett volna állapítani?

6. Wellinger János állítása szerint miután fiát, Wellinger Norbertet elfogták és őrizetbe vették, a házkutatás során megjelent náluk Gazdag Tibor úr, és azt mondta: „Nem kellett volna a Bobókával ujjat húzni!” Utalt ezzel bizonyos Kasza György becenevére, aki a Szervernet Kft. vezetőjeként köztudottan hasonló törvényellenes tevékenységet folytat, mint a néhai Kovács Balázs, és állítólag egy autótolvaj banda főnöke is. Korábban Wellingernek és Kovács Balázsnak komoly összetűzése volt vele egy eltűnt Honda típusú személygépjármű miatt. Wellinger úr szerint ez a bűnöző rendelte meg az NNI-s akciót, miatta került előzetes letartóztatásba a fia. Azt is állítja, hogy a fia elfogása után Kasza felhívta őt az NNI épületéből, és kárörvendő hangon közölte, hogy „ne nagyon számítson a fiára pár éven belül.” Valóban mondott-e ilyet Gazdag úr Wellingernek? Valóban járt Kasza György az NNI épületében?

7. Tudomásom szerint a nyomozás több iratát is húsz évre titkosították. Ez merőben szokatlan egy olyan ügyben, amelyben pusztán illegálisan másolt szoftverek és filmek miatt folyik eljárás. Van ennek az ügynek nemzetbiztonsági vonatkozása? (Nyilván nem kérhetem, hogy bármit is felfedjenek e titkokból, pusztán egy igen–nem választ szeretnék.)

A válasz jó egy hétig váratott magára:

A kérdéses ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya üzletszerűen, bűnszervezetben, különösen nagy értékre, illetve különösen jelentős hátrányt okozva elkövetett szerzői, vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt – fokozott ügyészi felügyelet mellett – folytat nyomozást.

2009. április 17-én a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtótájékoztatón számolt be az ügyről és közleményt adott ki.

2010. április 15-én a nyomozás állásáról újabb közleményt tett közzé az Iroda.

A közlemények a Rendőrség honlapján visszakereshetőek.

További adatok jelenleg a büntetőeljárás sikerességének érdekében nem közölhetőek.

Köszönöm megértését.

Bartha László r.őrgy. NNI szóvivő

A riport befejezéseként felhívtam Gazdag Tibor alezredest, s megkérdeztem, mi a véleménye Wellinger János állításáról. Valóban fenntart-e kapcsolatot alvilági körökkel? Csakugyan mondta-e, hogy „kár volt Bobókával kikezdeni”? Gazdag úr azonban azzal hárította el kérdezősködést, hogy rendőrként nem nyilatkozhat elöljárói engedély nélkül. Amikor azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóosztályához fordultam, rajtuk keresztül már azt üzente: nem is kíván nyilatkozni, még elöljárói engedéllyel sem. Sem ő, sem Kasza György nem hajlandóak tehát sem tagadni, sem cáfolni, hogy kapcsolatban állnak-e egymással.

10. oldal

A lassan egy éve a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben őrzött Wellinger Norbertnek nem csak a térde sérült. Évek óta vastagbélfekélyben szenved. Ez a kellemetlen betegség folyamatos hasmenéssel jár, különösen ősszel és tavasszal. Ilyenkor még az utcára sem mehet ki, mert bármikor baj történhet. A börtönben azonban megtagadták tőle a kezelést. Édesapja szerint ez közönséges gyilkossági kísérlet. A fiát szerinte nem börtönre akarják ítélni, hanem megvárják, míg meghal.

– Ha nem kap kezelést, a fekélytől kilyukad a bele, és bélsár kerül a hasüregébe. Súlyos fertőzést kaphat vagy elrákosodhat. Mindkettőbe belehal. Amikor bevitték, azonnal jeleztük ezt, és kértük, hogy vizsgálják ki. Az ügyvéd szerint  Norbert nem alkalmas a bv-intézeti elhelyezésre. Az ügyészség ki is jelölte a debreceni Országos Orvosszakértői Intézetet a vizsgálat elvégzésére, de sohasem szállították őt oda, mondván, hogy túl messze van! Még a tököli rabkórházba sem vitték el! Speciális étrendre szorul, de nem kapja meg, és a bv-ben nincsenek ilyen súlyos betegségek kezelésére való gyógyszerek sem.

A kétségbeesett apa végül levelet írt a legfőbb ügyészhez és az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztériumhoz, követelve a fia ellátását, a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulással fenyegetve. Ennek hatására szigorú őrizet alatt bár, de végre elvitték a fiát a magánklinikára, ahol korábban kezelték. A klinika ugyan adott tanácsokat és felírta a szükséges gyógyszereket, de kezelést nem tudtak végezni, ahhoz ugyanis béltükrözésre lenne szükség, annak pedig előfeltétele a több hónapos kórházi tartózkodás. Ezt az ügyészség megtagadta Wellinger Norberttől.

– Ez magyarázza azt is, miért körözik még mindig Balázst, pedig már régen halott – mondja Wellinger János. – Ha elismernék, hogy a fő gyanúsított halott, az ügy kilencven százalékát ad acta tehetnék, meg kellene szüntetni. Akkor kijöhetne mindenki a börtönből. Ha a VPOP megszüntetett erre hivatkozva egy sor más eljárást, akkor az NNI miért nem? Menjenek ki Temesvárra, és bilincseljék meg a sírkövét. De a fiamat engedjék ki.

Az ügyben jelenleg hat ember van előzetes letartóztatásban. Az ügyészség gyanúja szerint 2,1 milliárd forint károkozás történt. Ez a pénz azonban nincs sehol, mert nem is létezett soha. Az egyetlen valóban eltűnt érték ebben az egész történetben a Honda, amelyet azonban a rendőrségnek esze ágában sincs megtalálni.

– Tudja, én egy fél életet lehúztam az üzleti világban – mondja szomorúan Wellinger úr. – Sok mindent láttam, ismertem vezető bankárokat, minisztereket, üzletembereket. De az üzleti élet soha nem volt ilyen mocskos, mint ma. Ehhez a gátlástalansághoz több kell, mint néhány gazember. Ehhez egy országnyi birkanyáj kell, amelyet terelgetni lehet.

Az itt közölt cikk nem az Asva.info szerzeménye, előzetes megállapodás után közöljük a Bombahír írását. A cikket itt, és az eredeti oldalon is tudjátok kommentálni. Az off hozzászólások törölve lesznek! A cikkben közölt információkért nem tudunk felelősséget vállalni.

forrás: Bombahír

Az Asva.info témához tartozó cikkeit itt találjátok: http://asva.info/tag/cfm