Ez idáig példa nélküli eset történt a napokban külföldön. Egy kiadó szövetségre lépett egy BitTorrent trackerrel, így exklúzív módon a trackeren fognak megjelenni az új albumok, emellett még friss hírekkel is ellátja a közösséget a szervezet.

Az Open Your Eyes Records egy kicsi, amerikai kiadó, aki nem zárkózik el az új megoldásoktól és nem feltétlenül a gonoszt látja a BitTorrent trackerekben, ahogy a legtöbb nagy mainstream médiacápa. A szövetség másik felén pedig nem kisebb név van, mint a What.cd, az egyik (ha nem a) legnagyobb, zenével foglalkozó torrentoldal (aka OiNK utód).

Egyelőre két teljes album (ill. ezeknek verziói) került fel a trackerre. Az egyik a First Things First az I Call Fives nevű együttestől, a másik pedig a Four Year Strong bandától az It’s Our Time.  Ami igazán nagyszerű, hogy az albumok az összes népszerű formátumban megtalálhatóak az oldalon, így akár veszteségmentes FLAC verzióban, vagy tömörített MP3 / Ogg formátumban érhetjük el a dalokat.

openyour_whatcd

A What.cd-n megtalálható albumok.

Azt hiszem, BitTorrent szempontból ennél pozitívabb hírrel nem is zárhattuk volna az évet. Végre egy hivatalos lépés a BitTorrent felé a kiadók részéről, még ha nem is egy mainstream szervezetről van szó. Mindenesetre egész biztosan érdekes év elé nézünk, és lehetetlen megjósolni, hogy 2009 mit hoz a torrentezőknek – jót vagy éppen rosszat.

Ahogy arról már írtunk, a RIAA felhagy a magánfelhasználók feljelentésével és zaklatásával, és inkább az internetszolgáltatókon próbál fogást keresni. Ez valószínűleg csak jobban megerősíti az ISP-ket abban, hogy a P2P technológiát valamilyen módon szűrni, korlátozni kell, hiszen a letöltések egyre népszerűbbek.