Torrent oldalak nap mint nap születnek, hazánkban is, és persze külföldön is. Igazán egyedit, és nagyot alkotni már nehéz. Az isoHunt-nak most mégis sikerült. A web2 hullámát meglovagolva egy olyan oldalt hozott létre, amely talán eddig a hiányzó láncszem volt a fájlmegosztók világában.

Amióta a világ világ, a torrent oldalak egy sémára épülnek. A torrentek kategóriákban vannak, esetleg címkékkel még tovább rendszerezzük őket. Ebből a sorból a Gazelle-vel készült oldalak sem kivételek, pedig arra azt mondhatjuk, hogy valami egészen új. Az isoHunt új projektje, a Hexagon erre legalább tízszer rálicitál, és az egészet egy másik oldalról közelíti meg.

A torrenteket a szokásos kategóriák helyett itt csoportok segítségével különítik el. Csoport lényegében bármi és bárki lehet. BitTorrent oldal, egy hétköznapi baráti társaság, vagy egy önálló internetes oldal vagy zenekar.

Az eddigi weboldalak, vagy csoportok mögül mindig hiányzott valami olyan, ami összeköti a szervezet mögött az embereket. Ezen segít most a Hexagon. Így azok az emberek, akik egy dolog iránt érdeklődnek, könnyen tudnak tartalmat megosztani másokkal, publikusan vagy éppen nem publikusan.

A Hexagon egyébként a független művészeknek még segítségére is lehet, hiszen szerzeményüket könnyen tudják eljuttatni nagy közönség elé (hasonló elven működik a Mininova Content Distribution platformja is egyébként). Egyedül álló módon még pénzhez is jutthatnak az előadók a Hexagon-nak, a hirdetéseknek és a rajongóknak hála.

Fung (az isoHunt és a Hexagon tulaja) elmondta, hogy játékkiadókkal, független filmesekkel és zenészekkel is jó a kapcsolatuk, és aktívan érdeklődnek az oldal iránt, így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan elkészítik a saját csoportukat. Az oldal segítségével így pedig sokkal könnyebben tudnak kapcsolatot tartani a rajongókkal, kommunikálhatnak velük, és akár még értékesíthetik is terméküket.

Én magam részéről bízok a Hexagon sikerében, és abban is, hogy egy ilyen jellegű oldalt már sokkal nehezebben tudnak eltiporni, vagy ellehetetleníteni a jogvédők. Azt pedig jó látni és tapasztalni, hogy még mindig van új a BitTorrent napja alatt.

A site egyébként meghívós, de az isoHunt csapata 500 meghívót közzétett, amelyet elsőként a TorrentFreaken lehetett elcsípni. A linket mi most elcsentük, így aki akar, gyorsan még bejuthat.  Link itt.

Képek:

hexagon_site

Több mint 40 ezer torrent között kereshetünk már

hexagon_site2

Még nincs sok csoport, de alakul

hexagon_site3

A CC vezet egyelőre a torrentek között

hexagon_site5

Egy torrent adatlapja