Délelőtt írtunk arról, hogy Svédországban drasztikusan visszaesett az internet forgalom, vélhetően a hónap elején bevezetett új, fájlmegosztókat hátrányosan érintő törvény hatására.  Most pedig arról kell hírt adnunk, hogy két svéd férfit letartóztattak rip-box üzemeltetése miatt a mai napon.

A letartóztatások egy szervezett, nemzetközi operáció részei voltak, amelyeket az Europol vezetett. A két férfit – akik egyébként mindketten 29 évesek voltak – Skövde városában tartóztatták le, a rendőrség pedig a számítógépeiket és egyéb berendezéseket lefoglalta.

Az ügyész, Fredrik Ingblad, elmondta, hogy a két letartóztatott férfi egy nagyméretű, vélhetően nemzetközi hálózat tagja volt, amely sok filmet tett elérhetővé az interneten. Pontos adatokat egyébként nem közöltek, hogy mennyi filmet / illegális fájlt találtak a gyanúsítottaknál. A két férfi, ahogy azt már írtuk a bevezetőben, egy rip-box-ot üzemeltetett, amely egy nagy teljesítményű számítógép, amelyet filmek átkódolására használnak, általában dvd-ből xvid-et állítanak elő.

Az ügyész elmondta, hogy a letartóztatás egy nemzetközi, kalózellenes művelet-sorozat része volt – Operation Carbonite -, amelyet az Europol irányít. Az érintett országok többek között az USA, az Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium és Svédország.

(via torrentfreak)