A Pirate Bay után elkezdődött egy újabb, publikus, nagy torrentoldal pere, a Mininováé. Az egyik legnépszerűbb BitTorrent indexelő oldalt (tehát nem tracker, mint amilyen a Pirate Bay) a holland BREIN kalózellenes szervezet perelte be a tartalomszűrő körüli elhúzódó vita miatt.

A Mininova helyzete egészen más, mint a Pirate Bay-é. Itt nem az oldal törvényességéről, és több százezer dolláros büntetésekről van szó, hanem az oldal tartalmát módosító szűrőről, amelyet a Mininova eddig érthető okokból nem tett fel, mivel kb. használhatatlanná vált volna az oldal. Mégis, hogy valamit lépjen még a per előtt, hetekkel ezelőtt üzembe helyeztek egy rendszert, amely lehetővé teszi a jogtulajdonosoknak, hogy eltávolítsák az oldalról az érintett torrenteket és megakadályozzák, hogy ismét felkerüljenek. Annak ellenére, hogy a rendszer már működik, a BREIN nem elégedett, és hatásosabb megoldást szeretne. (A harmadik fél által készített és karbantartott szűrő, amely pásztázza az oldalt, elég hatásosan működött, hiszen több mint 150 ezer torrentet távolított el már ez az oldalról – a pontos adatok szerint úgy 155.876 -et.)

A BREIN szeretné, ha a saját megoldását használná az oldal, amely a kereséseket is szabályozná. A megoldása természetesen gyerekcipőben jár, és nagyon “beteg” is. Hiszen a rendszer működése során nem jeleníti meg például a Microsoft Office-hoz kötődő torrenteket, ezzel viszont egyúttal az ingyenesen OpenOffice-t is elrejti a felhasználók szeme elől.

(via torrentfreak, index)