Attól hangos az internetes sajtó, hogy a MAHASZ a rendőrséggel karöltve razziázott a VOLT fesztiválon. Nem, nem torrent szervert kerestek (pedig nem is lenne rossz ötlet csinálni egyet a fesztiválra…), hanem a DJ-k körmére néztek rá, “hol a matrica, itt a matrica” alapon.

A hivatalos szervek természetesen annak néztek utána, hogy a fellépő (ez fontos rész!, tehát a fellépő!) DJ-k jogtiszta zenéket játszanak-e. Szerencséjükre a “riadó lánc” itt működött, és a hírek szerint csak egy lemezlovas laptopját tudták lefoglalni azért, mert nem volt rajta matrica. A kárt szenvedett DJ így nyilatkozott az esetről:

“A második számnál odaléptek a rendőrök, és amikor kiderült, hogy a laptopomon nincs Mahasz-matrica, rögtön le kellett állítanom a zenét. A fellépésem elmaradt, sőt szombaton sem tudtam játszani, mivel a számítógépemet a zenékkel együtt lefoglalták”

Azon túl, hogy rengeteg ember szórakozását tették tönkre,  még sok hazai, illetve nemzetközi DJ-nek okoztak kellemetlen perceket a razziázó mahaszosok. Sokak véleménye az, hogy ezt nem ebben a közegben, és nem így kellett volna csinálni.

yoda_twitt

A nemzetközi égést garantálta az is, hogy DJ Yoda twitteren írt arról, hogy az ő laptopját is le akarták foglalni. A történet ízét az adja, hogy Jeszenszky Zsolt (a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének) nyilatkozatában tagadná, hogy ők zaklatták volna az előadót.

yoda_twitt2

Duncan Beiny (DJ Yoda) a Metropolnak azt nyilatkozta, hogy bár ő konkrétan nem látott semmit az egészből, a szervezők mesélték, hogy nekik kellett megakadályozni a rendőröket, nehogy lefoglalják a laptopját. Természetesen ő is nevetségesnek tartja, hogy egy fesztiválon a DJ fellépését félbeszakítva történnek ezek az ellenőrzések, no meg persze az is elég abszurd, hogy a buli hevében 10 ezer dalról igazolja, hogy jogtisztán szerezte be.

Persze nem kellett sok a hazai internetes társadalomnak, hamar mém lett a dologból. Megjelentek az első anim gifek (by lazacz) és a Facebook csoportra sem kellett sokat várni. Sőt már “saját” tumblr-je is van az Úrnak.

Én mint naív internetező azt kell, hogy mondjam inkább hiszek Yoda-nak (mégis vele van az erő) mint J. Zsoltnak. Egyszerűen nem értem, mi értelme lenne ilyet hazudni a külföldi fellépőnek, viszont azt el tudom képzelni, hogy a habzó szájú matricavadászok mindenkire rá voltak indulva. Nem csodálkoznék, ha több előadó ezentúl “bizonyos” okokból elkerülné kis hazánkat. “Köszönjük Emese”.

Hadd búcsúzzak egy “kiváló” idézettel, ami egyre népszerűbb, mert pár napja Ákos is ezt mondta a Hírtv-ben:

Örömteli, hogy a mások szellemi alkotását felhasználók számára egyre egyértelműbb, hogy a zene nincs ingyen, és az azt létrehozóknak díjazás jár munkájukért.” – Jeszenszky Zsolt

(köszi mindenkinek, aki linket küldött, plusz DanWSmith, aki begépelte a Metropol cikket)