Talán már sokadik siránkozás ez a mozis témában, de becsület szavamra legyen mondva, nem szándékos a dolog. Nem is flamewart akarok elindítani, egyszerűen csak ismét egy olyan dologgal találkoztam, ami megerősítette bennem azt az érzést, hogy jobb, ha otthon nézek filmet. 

Úgy esett, hogy egy régi ismerősöm hazalátogatott Magyarországra, és arra gondoltunk, mivel ő is szereti a filmeket és mi is, ne otthon töltsük el ezt az időt, mozduljunk ki az emberek közé, és menjünk moziba. Mivel a dolog viszonylag spontán volt, ezért nem is tudtuk, hogy mit nézzünk és hol. Elsőnek az Aréna plázában kötöttünk ki, de mivel nem találtunk olyan filmet és időpontot, ami megfelelt volna mindenkinek, átugrottunk a Sugár Moziba.

Vetítés előtt érkeztünk kb. háromnegyed órával, tehát bőven volt időnk mindenre. Kiválasztottuk azt a filmet, ami időben és helyben is megfelelt, ráadásul eddig még egyikünk sem látta. A film a Prometheus lett. Megvettük tehát a jegyeket (1540  forint / darabja) egy már-már lejárt filmre. Kérdeztük, hogy sokan lesznek a vetítésen? Az eladó lány nevetett, hogy áh, dehogy, rajtunk kívül még hatan lesznek előreláthatólag. A szokásos popcornt és üdítőt megvettük, majd mivel volt még 10-15 perc kezdés előtt, végignéztük a plakátokat, és megállapítottuk, hogy sok mindenről nem maradtunk eddig le.

Este 9 óra előtt nem sokkal foglaltuk el a helyünket, pici terem (max 6-7 sor, már nem rémlik). Mivel nem egy premierről volt szó, így az utolsó órában megvásárolt jegyekkel simán beülhettünk a leghátsó sorba, még szabadok voltak. Pár perc múlva elindultak a szokásos promók a következő filmekkel kapcsolatban, és ezen idő alatt érkezett még egy pár is. A helyzet kezdett komolyra fordulni, amikor perceken keresztül bámulhattuk a “ne lopj, ne másolj” fehér szöveget a vásznon. Oké, oké jöjjön már a film. El is indult végre a mozi, pergett a főcím, amikor is elkezdtek újabb emberek bejönni. Az ajtó a vászon mellett van, amikor kinyitották természetesen azonnal láttuk, és zavaró is volt a sötét terembe beáramló fény. Nagy nehezen helyet foglaltak előttünk a srácok és a lányok. Nagyjából amikor megjelent az első szereplő a filmen, akkor tápászkodott fel a srác középről (akik imént érkeztek). Valószínűleg rájött, hogy moziban van, és kéne valamit enni a film alatt. Ezért hát halál nyugodtan kiment, kinyitotta az ajtót, majd pár perc múlva visszajött az elemózsiával. Túlságosan nem zavarta az, hogy esetleg lemaradt valamiről, vagy hogy másnak kellemetlenséget okozott ezzel. No de mindegy, gondoltam innen már nem lehet baj. (Tévedtem).

Nagyjából 20 perce ment a film, amikor még azért csak bejött egy pár, és ők is leültek. Aztán valamit kérdeztek a mögöttük ülőktől, majd fogták magukat, felálltak és kimentek. Értitek? Beültek egy másik filmre. 20 perccel a kezdés után. Ennyire hülye ember nincs, gondoltam magamban. Hiszen ha már egy drága szórakozást választok, legalább ügyelek arra, hogy az maradéktalanul hibátlan legyen. Nemcsak azért nem kések a vetítésről mert esetleg zavarok másokat, hanem mert legalább magammal nem akarok kiszúrni. De a hülyék nem járnak egyedül, nagyjából a pár távozása után érkezett egy középkorú férfi is, akit szintén nem zavart, hogy kb. az első fél óráról lemaradt. Innentől kezdve már-már zavartalan volt a szórakozásunk. Nem voltak újabb későn érkezők, nem voltak hangoskodók, és csámcsogók. Nagyjából tehát már majdnem 1 órája élveztük a filmet zavartalanul, amikor is elkezdett a későn érkező középkorú úrnál egy strobszkópszerű fény pulzálni. Gondoltam, biztos hívják, majd kinyomja, elteszi. De nem! Már vagy másfél perce villogott valami. Nem tudom, hogy SMS jött, vagy folyamatosan hívták, de őt látszólag nem zavarta semmi. Mikor már kezdtük megunni, és venni a levegőt, hogy odaszóljunk tegye el, vagy lője le, a mellettünk ülő – szintén normális – társaságból valaki szólt neki, hogy ugyan nem akarja-e kikapcsolni, vagy eltenni, mert zavar minket. Megtörtént. Itt már tényleg azt hittem, hogy semmi slusz poén nem lesz, amikor is emberünk, aki a lassan a történet főhőse lesz (hiszen későn jött, villogott a telefonjával), fogta magát, és film vége előtt egy 20 – 25 perccel felállt és kisétált. Azt hittem, nem látok jól. Késik, aztán meg idő előtt távozik. Ennyire szar nem volt a film, sőt igazából nagyon is élvezhető lett volna, hanem zavarnak meg valamivel félóránként. 

Ami ebből a hétvégi kalandból nekem tanulság, az egyértelműen az emberek butasága. Buták, bunkók, és részben ezért sem szeretek moziba járni. Attól tartani, hogy valami nyihogó, vagy hangoskodó ül mellém, hogy valaki hangosan eszik, beszél, telefonál. Nem kell ez nekem az 1500 forintos jegy mellé. Amikor kijöttem a moziból, egyébként nem voltak rossz érzéseim. Nem éreztem, hogy kidobott pénz lett volna, de hiányzott a plusz. Igaz, hogy nem IMAX, és nem 3D, de régen is volt mozi, akkor is elmentek az emberek. De nem kaptam pluszt. Otthon is meg tudom nézni jó minőségben, nagy tévén, kényelmes fotelből, ágyból. Le tudom állítani, tudok csinálni popcornt, és még kólát is tudok inni, akár szívószállal. Azért nem megyek csak el moziba, mert nem bírom kivárni a filmet. Sőt, ott tartok, hogy ha egy film nagyon érdekel, akkor azt inkább megvárom, hogy otthon meg tudjam nézni, hiszen fontos, hogy NE rontsák el az élményemet. Lehet, hogy nem leszek népszerű Twitteren vagy Facebookon, mert nem csekkolok be hetente filmekre az Arénából, vagy a Westendből, de attól még nem leszek kevésbé jó ember, és nem fosztom meg magamat a szórakozástól.

Magáról a mozi részéről sok rosszat nem tudok azért elmondani (szerencsére). A szék és a környezet tiszta volt, kezdés időben. Viszont a helyükben én egyszerűen nem engedném meg, hogy valaki fél órával a kezdés után még bemászkáljon a vetítésre. Egyszerűen rontja a bent ülők élményét, zavarja őket. Aki késik, az vessen magára. Ne szúrjunk ki azokkal, akik időben érkeztek.

Egy időre nekem most ismét elég volt a moziból, talán egy év múlva újra megpróbálom.