A Mininova elvesztette a BREIN ellen folytatott polgári perét, így kénytelenek lesznek rengeteg torrentet eltávolítani. A bíró elmondta, hogy bár a Mininova közvetlenül nem felelős a szerzői jogsértésekért, kénytelen lesz eltávolítani az összes olyan torrentet, amely jogvédett anyagra mutat. Ha ezt három hónapon belül nem teszik meg, akár 5 millió (!) eurós büntetéssel kell számolniuk.

A holland kalóz ellenes szervezet, a BREIN, már nem először támadja a Mininovát. Korábban egy tartalomszűrőt szerettek volna az oldalba (feltöltés és keresés) beépíteni, de ez ellen a Mininova fellépett. Később “önként” egy harmadik féltől származó tartalomszűrőt mégis beépítettek, és bizony jelentős számmal tűntek el a “top” torrentek az oldalról.

A mai napon a bíróság felszólította a Mininovát – amely a Pirate Bay, és az isoHunt mellett a harmadik legnagyobb BitTorrentes portál az interneten -, hogy 3 hónapon belül az összes olyan torrentet távolítsa el az oldalról, ami jogvédett tartalomra mutat. A bíróság nem volt megelégedve tehát a Mininova megoldásával, és igen jelentős bírság kiszabását helyezte kilátásba: 1000 euró torrentenként, maximum 5 millió euróig.

Érdekes módon a tárgyalás során szóba sem került, hogy a Mininova  a Motion Picture Association (MPA)-val együttműködve helyezte működésbe a legújabb copyright szűrőjét. Továbbá a bíróság azzal sem értett egyet, hogy az oldalra felkerülő tartalom ellenőrzése “lehetetlen” feladat lenne. Sőt, úgy gondolja, hogy az oldalon működő moderátorok inkább a letöltésben segítenek a felhasználóknak. A moderátorok ugyanis napközben figyelik az oldalt, és folyamatosan törlik az oldalról a hibás, vírusos, veszélyes vagy felnőtt anyagot tartalmazó torrenteket. Ebből a bíróság azt gondolta, hogy ha erre képesek a moderátorok, akkor a szerzői jogokba ütköző torrenteket is képesek lennének felismerni. Emellett azt is megemlítették, hogy a Mininovának a hirdetésekből folyamatos bevétele van.

A Mininova társalapítója, Erik Dubbelboer természetesen nem elégedett az ítélettel, és még fontolgatják, hogy fellebbeznek az ítélet ellen három hónapig.

Az már biztos, hogy a nyár vége nem a fájlcserélőké. A Pirate Bay átadása elvileg holnap történik meg, ami után várhatóan lekapcsolják a trackert és az oldalt is, majd ha a felvásárlók terve sikerül, egy előfizetéses oldal lesz belőle. A Mininova mint indexelő oldal nagyon úgy néz ki, hogy meg fog szűnni, vagy legalábbis kénytelen lesz átmenni legálisba, ha nem akarnak nagyon komoly büntetést fizetni. De nagy valószínűséggel ezekkel csak azt érik el, hogy a torrent kliensekben más tracker lesz az announce url-nél, és a böngészőnkbe is másik indexelő oldal címét írjuk majd be.

Így talán a pár napja összeállított “alternatívák” lista még jobban jön, különös tekintettel most az indexelő oldalakra.

(via torrentfreak)