Aki most arra gondol, hogy megpróbáljuk meglovagolni a legutóbbi történések által gerjesztett hullámokat, nem téved nagyot. Ugyanakkor a fő cél az lenne, hogy világosan lássuk, kinek, mi a problémája az úgynevezett támogatással.

penz_beszelElőször is tisztázzuk a fogalmakat, ugyanis sokszor úgy érzem, elbeszélnek egymás mellett az emberek, és nem is ugyanarról folyik a “társalgás”.

Haladjunk a legdurvábbtól az elfogadhatóbb kategóriákig. Létezik az “sms-reg” (torrent szüzeknek: az emeltdíjas sms-es regisztráció), amitől mindenki hányingert kap, aki meg nem mindenki, az azt mondja, hogy ennyit megér, hogy ingyen(!) letöltsön, és hasonlók. Lássuk be, ezek badarságok és csupán az átverésekről szólnak. Aki nem hiszi, járjon utána itt.

Nagyjából minden, ami sms egy torrentoldalon nálam ugyanebbe, azaz elfogadhatatlan és csupán pénzszerzés céljából történő átverés kategóriába tartozik. Még ha be is tudunk jutni pénz küldése nélkül ezekre az úgynevezett netcigány oldalakra, sok jóra és ingyenes letöltésre nemigen lehet számítani, hiszen mindenért lehet sms-t küldeni manapság.

És hogy ez miért nem jó? Mert a torrentezés lényege, mint ahogy azt sokan leírtuk nem egyszer, az adok-kapok. Letöltök, megosztok, seedelek, talán még ismerősek ezek a fogalmak. A letöltök biztosan, azt mindenki szereti, hiszen még virtuális orgazmus is elérhető vele, csak azt kéne látni, hogy bár egyedül is véghez vihető a dolog, azért a jó szexhez, akárcsak a letöltés esetében legalább ketten kellenek. Na ehhez kell a seed. Amennyiben mindenféle “ösztönzők” állnak rendelkezésre, hogy minél előbb, minél több dologhoz hozzájussunk egy torrentoldalon, pont a lényeg sikkad el. Ha arányt javíthatok havi 1500 Ft-ért, minek menjen a gép, minek tartsam életben a torrentet? Azért, hogy mások letölthessék? Ugyan már, szarok én arra. Hiszen ma már egy elv érvényesül mindenhol: enyém, engem, nekem. Aki azonban ezt az elvet vallja, az legalább annyi tisztességet mutasson, hogy nem dobálózik a torrent, torrentezés, torrentoldal, de főleg a p2p szavakkal, mert nemhogy nem is érti, de még csak soha nem is találkozott vele valójában.

A harmadik dolog, ami a fizetés előnye lehet, hogy meghívót kaphatunk a pénzünkért. Ami szintén nem túl jó ötlet, hiszen további olyan embereket vonzunk az oldalra könnyedén, akik hasonló elven működnek. Így aztán előbb-utóbb lesz kb. 100 000 júzer, aki rengeteg lóvét utal havonta az úgynevezett üzemeltetők zsebébe, – akik ráadásul annyira pofátlanok, hogy még a hangjukat is felemelik, miközben azt fröcsögik “Igen, ájfónt vettem az smspénzből, aztán? Mi közöd hozzá?” – de az oldal használhatatlan, letölteni nem lehet, max. az üzifalra káromkodni, mert az menő.

A következő, az előzőhöz képes elfogadhatóbb, de még mindig kivetnivaló kategória, az a fajta támogatás, mely ugyan nem kötődik az oldal funkcióihoz olyan értelemben, hogy azok működnek pénz fizetése nélkül, ugyanakkor a támogasért cserébe jutalmat kapunk. A támogatás szó azon túl, hogy önkéntességet hordoz magában, azt is jelenti, hogy önzetlenül teszek valamit a másikért. Ami a torrentoldalak esetében eleve nem igaz, hiszen azt mondják/mondjuk, hogy a pénz a szerver fenntartására, hosztingra, illetve a fejlesztésekre járó munkáért van. Tehát akkor ez a fizetésük valamiért, amit állítólag hobbiból csinálnak, mert szeretik? Mellesleg én senkit nem alkalmaztam, hiszen nem kértem senkit, hogy készítsen, üzemeltessen, fejlesszen egy torrentoldalt. De ezt az odalát inkább hagyjuk, túlságosan messzemenő következtetéseket lehet levonni, és nagyon elvonatkoztatnánk a fő témától.

Térjünk vissza inkább ahhoz, hogy a támogatás önzetlen kell, hogy legyen. Ha ezt és a fent leírt fizetéses problémát, valamint a kapott jutalmat (arányjavítás, meghívó, bónuszpont, bármi, ami felhasználható, nemcsak egy semmit nem jelentő csillagocska a nevem mellett) összeadjuk, akkor az jön ki, hogy nemhogy nem önzetlenségből segítettem, de duplán kaptam: egyszer megvan a szerver, torrentoldal, fejlesztés, bármi, amire a pénzt költik, másrészt pedig kaptam jó arányt, meghívót, bónuszt, stb. Akkor miért is nevezzük támogatásnak? Ez nem támogatás kérem szépen, hanem vásárlás. Megvásárolunk szolgáltatást, emberek munkájának eredményét, nevezhetjük bárminek, vásárolunk. A vásárlás, munka és bármilyen pénzköltés után, ami szolgáltatás nyújtással jár egyben, adózni kell. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a torrentezést ma inkább büntetik, mint dícsérnék Magyarországon, akkor bizony nagyon veszélyes dolgokat kapunk. Egy olyan torrentoldalt, ami nem elég, hogy illegális tevékenységet folytat, de még tetézi ezt a “pénzszerzés céljából” bűntettel. Kell az bárkinek is, hogy emiatt figyeljenek fel rá? Tudom, ma nem az a trend, hogy a valódi netcigányokat üldöznék, de muszáj kihívni a sorsot maguk ellen, azzal hogy beállnak a sorba? Ellenük más módszerekkel kellene küzdeni.

Ami pedig a végső ellenérv a támogatás jutalomért kategória ellen, az ugyanaz, amit már fent leírtam. A jobb arányt pénzért elérők kiszállnak a szídből, mer minekazt, a bónuszpontokból összeszedett, vagy a támogatásért kapott meghívóból olyan emberek kerülnek az oldalra, akik már csak azt fogják hallani: “Könnyű arányt tartanod, csak küldj nekik valamennyi zsét és kapsz x GB-ot”. A társaság felhígul, stb, stb, stb.

Mindennek a vége az lesz persze, hogy a már így is túl sok torrentoldalból lesz rengeteg olyan torrentoldal, amik között szinte semmi különbség nem lesz, mind használhatatlanná válik, és ha egy csődöt mond, akkor a helyette nyíló 5 másik is csak ezt a “színvonalat” hozza majd. Nem lesz etalon, elfelejtik, hogy volt valaha olyan, hogy Endless-Skyline, Bithumen, nCore, Carpathians, UiD, BladeSector, Pretorians, akik valaha a legnagyobbak voltak minőségben, színvonalban, és a legjobb srácok csinálták őket nekünk, nem pedig a havi appanázsért. Lassan pedig a netcigány mindenkire illeni fog, így rokonértelmű szó lesz a torrentezéssel…

Akkor mi a jó megoldás? A válasz nagyon egyszerű: hát a támogatás. Mármint a szó szerint vett támogatás. Amikor szeretetből, megbecsülésből, tiszteletből, vagy bármilyen önzetlen indokból, általam elfogadható és meghatározott összeget küldhetek a torrentoldal üzemeltetőinek. Nem azért, mert megkérnek rá, nem azért mert akkor úristen nem lesz honnan letöltenem, mert bezárnak, hanem mert ÉN akarok adni. És nem kapok ezért semmit. Még egy apró szívecskét se, hiszen az tény, hogy ehhez senkinek semmi köze. Csillagocskát se. Azt kapom, hogy adtam. Erről szól ugyanis a p2p. A támogatás tehát nem áll messze a torrentezés alappilléreitől, ezért ezt szinte már elfogadhatónak tartom. A szinte annak szól csupán, hogy amennyiben valaki belekezd egy ilyen oldal üzemeltetésébe, akkor vállalja mindazt, ami ezzel együttjár. Idő, energia, munka, pénz. Ne legyen az, hogy majd, ha kifogyunk a zséből kérünk a felhasználóktól. Mi is azért torrentezünk, mert nem telik mindenre, amit letöltünk, ha boltban akarnánk megvenni. Márpedig az kell nekünk mind, hiszen fogyasztói társadalom vagyunk. Aki ezt nem érti, az ne kezdjen bele, vagy inkább hagyja abba, akárcsak a BladeSector, akiről lehet azt gondolni, hogy pénzhiány miatt zárnak be, de inkább becsülni kéne, hogy ami nem megy már, azt nem erőltetik (ránk), akármi is az indok. Vagy például emlékezik még valaki a DarkSide-ra? A sötét oldal, mely oly világos volt. Nem kértek támogatást, nem volt banner. Amikor azt érezték, hogy a magyar torrentfelfogás rossz irányba indult el, bezártak – és voltak olyan előzékenyek, hogy egy másik, általuk és általunk megbízhatónak tartott oldalra átirányították a felhasználóikat.

Legyen elég a köszönöm, vagy a kedvencünk reklámozása, ajánlása másoknak, legyen elég, hogy használjuk az oldalt. Ez a legnagyobb megbecsülés, amit elérhetnek. Minden másra van a MasterCard, nem pedig torrentoldal finanszírozására. Aki nem így látja, ahhoz is megvan minden joga, de szépen megkérem őket, hogy ne próbálják meggyőzni azokat, akik egyetértenek a poszttal, főleg ne olyan érvekkel, hogy semmi köze hozzá, ki miért fizet az oldalnak.  Persze igaz lehet, hogy mi közöm hozzá, ha én nem fizetek, akkor úgysem ér kár, csakhogy ami szerintem helytelen, amellett nehezen tudok szó nélkül elmenni, még ha nem is velem történik.

Remélem sikerült kicsit helyretenni, mi az, amivel sokan- azt gondolom, általában az épeszű emberek – nem értenek egyet, és mi lenne az, ami akár működhetne gond nélkül. Ami persze alátámasztja azt az elképzelést, miszerint lassan mindenki netcigányosodik, és csupán ájfónra gyűjt, az nemcsak a manapság biztonságot nyújtó paranoia, hanem az olyan megszólalások, miszerint szerverre kell, ha nem támogattok, bezárunk és hasonlók. Ilyet az mond, aki szeretné, ha minél többen adnának pénzt. Aki tényleg ezekre szeretné fordítani, az tudja, hogy a kérés nélkül, az önmagától befolyó pénz, a valódi támogatás bőven fedezi a költségeket. És mielőtt még bárki azzal jönne, hogy az nCore-nak hány gépe van (erről nem a felhasználók balfaszsága tehet), mennyibe kerül a hoszting (esetleg külföldön, aminek szerintem ugyan nincs jelentősége, lévén a külföldi országok sokkal élhetőbbek), vagy mennyi peert és felhasználót kell kiszolgálni (talán nem kéne annyit összeharácsolni, ha nincs rá pénz), azoknak csak egy apró számolást javaslok:  ha 150 000 lelkes felhasználóból csupán 1 %, azaz 1500 ember küld el 1500 Ft-ot, tehát a legkisebb összeget, az 2 millió 250 ezer forint. Fiúk-lányok. Tényleg ennyibe kerülne fenntartani az oldalt? Ezért kell azt az érzetet kelteni, hogy nem lesz oldal, ha nem fizettek? Ezért kell azt hazudni, hogy csupán szeretetből nem függesztjük fel a meghívást, hogy bárki bekerülhessen, további fenntartási gondokat okozva ezzel? Félreértés ne essék, nem (csak) az nCore ellen szeretnék hangolni befolyásolható egyéneket, hanem azt szeretném, ha észrevennénk, hogy igenis befolyásolnak, az érzéseinkre hatnak, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ezek az oldalak, még ha a pénz egy részét a felsorolt kiadásokra fordítják is, sosem fogják azt mondani, hogy köszönjük, elég pénz gyűlt össze, ezért a támogatási lehetőséget szüneteltetjük.

Végül pedig megkérek mindenkit, hogy bár az az oldal, ami nagyon nem szeretne hírverést, sűrűn szerepel a posztban, ne kezdjük elölről azt, amit a hazai tracker infóknál és a felmérésnél – kivételesen – büntetlenül csináltatok. Ennél a cikknél az azokhoz csak kicsit is hasonló kommentek nem kerülnek ki, vagy töröljük. Amire kíváncsiak vagyunk, az az, mit gondoltok a támogatásról magáról általánosságban, milyen jó és rossz példával találkoztatok, esetleg milyen kifejezéseket lenne érdemes használni a pénzelés különböző fajtáira, melyekkel egyértelmű lenne, mire adjuk a pénzt, és hasonló gondolatok. GONDOLATOK, nem pedig fröcsögés. Köszönjük.