Ha eddig irigyeltük az olaszokat, mostantól nem biztos, hogy olyan jó lesz az élet napsütötte csizmás országban. Az indexen olvasható hír szerint ugyanis minden eddiginél szigorúbb kalózellenes törvényt vezethetnek be.

A parlament ugyanis arra készül, hogy olyan tervezetet nyújt be, ami alapján az első gyanús letöltés után megszüntethető lenne a delikvens internet hozzáférése. Az új törvény kötelezné az internetszolgáltatókat, hogy összetett adatbázist vezessenek az olyan oldalakról, ahol bármilyen szerzői vagy szabadalmi joggal való visszaélés veszélye forog fent.

A dokumentumokban szerepel egy olyan lehetőség / javaslat is, ami alapján bármilyen jogi eljárás nélkül, lényegében azonnal az első “ballépés” alkalmával lekapcsolhatnák a vétkező internetezőt a világhálóról. Ez még a jópárszor említett francia három dobás (csapás) törvénynél is agresszívabb lenne. Ez természetesen a jogászok szerint is igen aggályos és valószínűleg jogellenes lépés lenne, beláthatatlan és igencsak veszélyes következményei lehetnek.

Az Index-en olvasható továbbá az is, hogy extra gyorsasággal készült a törvénytervezet és hamarosan az illetékes parlamenti bizottság elé kerül.