A jövőben számos német felhasználó érezheti magát nagyobb biztonságban, még ha néha napján le is tölt egy-egy filmet vagy zeneszámot az internetről. Az sg.hu cikke szerint Észak-Rajna-Vesztfália három főügyésze megállapodott arról, hogy ezentúl azokban a kisebb szerzői jogsértési ügyekben, amelyekben fájlcserélők a gyanúsítottak, nem indítanak eljárást.

Várhatóan több tartomány is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Az új szabályozás szerint ezentúl csak akkor indítanak eljárást a fájlcserélők ellen, ha bizonyítható, hogy nagy mennyiségű kalózmásolatot töltöttek le vagy terjesztettek, na és a céljuk a haszonszerzés volt. Ha a kár nem haladja meg a 3000 eurót, akkor nem indítanak eljárást a felhasználó ellen.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai ügyészségre havonta átlagosan 5500 feljelentés érkezik, amiket minden esetben a film-, zene-, játék-, és a pornóipar érdekvédő szervezetei tesznek. A nyomozások havonta átlag fél millió euróba kerülnek a német államnak (és így közvetve a német adófizetőknek). Emellett az is felvetődött, hogy a feljelentések célja nem mindig az egyén gyors megbüntetése, hanem az adatgyűjtés a későbbi nagyobb, globális fájlcsere perekhez.

Persze ezzel a döntéssel nem lesz legális a kis mértékű warezolás, csupán azt akarják elérni, hogy az ügyészeknek és a nyomozóknak ne a kishalak ügyével kelljen foglalkozni, hanem a tényleges, nagyobb károkat okozó szervezett bűnözőkével.

(via sg.hu)