Az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) nevű törvény tervezetét még 2007-ben kezdték el kidolgozni Amerikában, de bevezetését a nemrégiben nyilvánosságra került dokumentumok szerint Európában (Európai Bizottság és Svájc), sőt Ázsiában (Japán) is támogatásra talált.

A főbb pontok között van, a népszerű internetes torrentoldalak elleni fellépés és remélt megoldás. A támogatók szerint ezzel végles csapást is mérhetnek az olyan oldalakra, mint a Pirate Bay.

A tervezet törvényen kívül helyezné minden megoldást, amelyek elősegítik a szerzői joggal védett tartalmak megosztását a weben. Ezek közé tartoznak persze a torrentoldalak is. A cél az, hogy végre átütő eredményeket érjenek el az oldalak ellen, és megnehezítsék az anonimitást is. Ez utóbbit úgy érnék el, hogy az ezt lehetővé tévő technikák egy részét illegálisnak minősítenék, a másikat pedig szigorú szabályozás alá vonnák. Köteleznék ezenkívül a szolgáltatókat, hogy az eljárások alatt kiadják az ügyfeleik személyes adatait, hogy ezzel is a nyomozók munkáját segítsék. Manapság a szolgáltatók megtagadhatják, hogy ügyfeleik adatait kiadják, vagy legalább késleltethetik, de akár ez is gyökeresen megváltozhat.

Persze ha a terv beválik, akkor fejlődő országokra is kiterjesztenék a törvények alkalmazását, hogy ne legyen fehér folt a rendszerbe.

(via sg.hu)