Akár 14 országot is érinthet az Európát átívelő razzia, amely ma reggel indult, és a fájlmegosztó hálózatok felszámolása a célja – olvasható a TorrentFreak oldalán. Az érintett országok között van Hollandia, Csehország, és Magyarország is. Érintett még Svédország is, ahol a WikiLeaks-et hostingoló PRQ szolgáltatót is meglátogatták ma reggel.

A részletek jelenleg még nem tiszták, de az elsődleges hírek szerint belga hatóságok utasítására történtek a lefoglalások, amelyek érintették Hollandiát, Belgiumot, Norvégiát, Németországot, Nagy-Britanniát, Csehországot, Svédországot és állítólag hazánkat is. Svédországban legalább 7 helyszínen volt lefoglalás, és itthon állítólag 10-12 rendőrt láttak egy hazai szerverteremben – ez utóbbi nem megerősített információ.

Ha további információ jut tudomásunkra, természetesen frissíteni fogjuk a posztot.

Frissítve:

12:49 – Frederick Ingblad, svéd ügyész egy helyi internetes oldalnak azt mondta, hogy ez az akció nem a WikiLeaks-ről szól.

12:50 – A rendőrség a svéd egyetemen is lecsapott – Umeå University.

12:53 – A Pirate Bay egyébként jó ideje nem elérhető. Már elérhető a site itthonról is.

12:54 – A svéd rendőrség szerint a belga hatóság 48 “top site”-ot azonosított.

12:56 – Svéd cikk: http://www.dn.se/nyheter/sverige/polistillslag-mot-fildelare-1.1166154

19:32 – Megerősítették, hogy razzia volt a Prágában, a Cseh Műszaki Egyetem kollégiumában is. Forrás: piratske-noviny.cz. A razzia magyar vonatkozásával kapcsolatban, még kora délután megkerestük a rendőrséget, de ezidáig kérdéseinkre válasz nem érkezett.

19:55 – A PRQ kiadott egy nyilatkozatot, amiben az állt, hogy ma reggel 5 rendőr és egy lakatos kereste fel a céget.  Kiderült, hogy csupán két IP cím érdekelte őket, még 2009-ből. A PRQ erre nem tudott választ adni – mivel nincs naplózás náluk -, így a rendőrök anélkül távoztak, hogy bármihez hozzányúltak volna.

19:58 – Az Umeå Egyetem is nyilatkozatot adott ki a razziáról. Ebben az áll, hogy reggel kilenc órakor jelent meg a rendőrség az egyetem informatikai központjában. Egy konkrét IP-t kerestek, melyről kiderült, hogy a kémia tanszék egyik irodájának pc-je. Állítólag a gépet többen használhatták.