A Datto nevű cég egy Box 2 Box elnevezésű készüléket mutatott be, ami tulajdonképpen egy P2P NAS. A Box 2 Box segítségévél igen könnyedén tudunk adatokat megosztani, és szinkronban tartani több hely között.

A kütyük három méretben kaphatóak, 250GB, 500GB és 1TB kapacitással bíró Box 2 Box-okat rendelhetünk. (Ha többet rendelünk akkor jelentős kedvezményhez jutunk). A fájlmegosztó tulajdonságukon kívül nem elhanyagolható tény, hogy biztonsági másolatként, és redundáns adattárolóként is remek szolgálatatot tesznek.

A “doboz” belsejében egy szépen megépített, csendes PC foglal helyet, 1,6Ghz-es Atom processzorral, 1GB  memóriával, négy USB porttal és 7,200 rpm-es 3.5-ös háttértárakkal. A gigabites lan csatlakozó minden modellnél az alapfelszereltség része, a 1TB változatnál 2-t is kapunk belőle. A rendszert természetesen egy Linux alapú rendszer működteti. Az adatok biztonságáról AES és SSL gondoskodik. A gyártó 5 év garanciát ad a termékre.

Támogatja a SAMBA-t, az SFTP-t, és az NFS-t is természetesen Windows, Mac vagy akár Linux alatt.  A rendszer “lelke” tovább is fejleszthető, így gyakorlatilag bármit lehet belőle barkácsolni, hiszen Apache, SQL, PHP, perl és még python is van a gépen.

box-2-box-horiz-600
box2box-01-23-09

(via ipon.hu, engadget.com – thx Wekar)