Amikor valaki bekerül egy privált oldalra (sőt életében akár először) elcsodálkozhat hogy milyen rend és fegyelem uralkodik egy ilyen oldalon – na persze ez is site függő. Ha minőségi oldalon vagyunk, akkor ott nem kell félni hogy valami rosszat, esetleg hibást töltünk le, hiszen megválogatják már a feltöltéseket is, és a feltöltött torrenteket is ellenőrzik, hogy megfelel-e az oldal elvárásaink. De mielőtt neki ugranánk azonnal mindent letölteni ajánlatos azért ezt a pár tippet elolvasni.

A zárt oldalakon minden az arány (ratio) körül forog. Ez a fel illetve a letöltött adatmennyiségből áll össze. Pár egyszerű példa:

1.0 -ás arány azt jelenti hogy annyit töltöttél le mint fel
0.5 -ös arány azt jelenti, hogy fele annyit töltöttél fel mint le
2.0 -ös arány azt jelenit, hogy kétszer annyit töltöttél fel mint le.

Általában a zárt oldalakon a minimum elvárt arány a 0.3, de ez azért oldalanként változhat. Aki ennél lejjebb megy már gyakran számíthat szankciókra, vagy akár kitiltásra is. Az általánosan elvárt arány 0.5 felett van. A szigorúbb oldalakon azonban ilyen arány mellett már várakozásra számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy az új torrenteket nem tölthetjük le azonnal, hanem arányunkhoz mérten, 2,4,6,8 vagy akár 12-24 órákat is kell várnunk.
De nem csak ezért éri meg jó arányt fenntartani. Ha minél többet töltünk fel akkor lehetséges hogy az oldal extra szolgáltatásait is elérhetjük. Ilyenek lehetnek például hogy bizonyos belső forum részekhez férhetünk hozzá, kérhetünk feltöltést, állíthatunk be magunk egyéni title-t, vagy meghívót kapunk, amivel egy barátunkat tudjuk meghívni az oldalra.

Itt van pár tipp hogyan érhetjük el ezeket legkönnyebben, és lehetünk megbecsült tagjai az oldalnak.

1. Kezdd a kisebb fájlokkal
Kezdőként ne ugorj rá azonnal a DVD-kre, HD filmekre. Ezek nagy méretűek és egy átlagos felhasználónak nagyon sokáig tart visszatölteni. Sokkal jobb, ha inkább XviD-eket, illetve 1GB alatti programokat, zenéket töltesz. Ezeknél nagyobb is a valószínűsége hogy több embernek kell, ergó több leecherre lehet számítani.
Az is jó megoldás, hogy nem töltöd le az egész torrentet, csak 1-2 fájlt belőle, és ezeket seedeled.

2. Ugorj rá a friss, kelendő feltöltésekre
Figyeld gyakran az oldalt, légy fent a chaten, iratkozz fel az RSS csatornára, hogy minél előbb le tudj csapni a friss kelendő torrentekre, és bent legyél az első seederek között.

3. Válaszon olyan torrentet ahol sok a Leecher
Ez kb. annyit tesz mint a fenti tipp, de előfordulhat hogy nem feltétlen a friss torrenteknél vannak sokan. Sok torrentoldalon van olyan link hogy “Seederre váró torrentek” itt régebbi torrentek vannak, ahol egyelten seeder sincs, ám leecher annál több. Érdemes odafigyelni rá, hiszen itt letöltés nélkül tudsz javítani az arányodon.

4. Kerüld el a zero-leech torrenteket
Amíg nincsen normális arányod legalább 0.7 körül mindenképpen kerüld az olyan torrenteket ahol csak seederek vannak. Az ilyen torrenteknél nem valószínű hogy tudsz fel is tölteni.

5. Hagyd futva a torrenteket
Ameddig csak lehet hagy futni a klienst. Persze itt is figyelni kell, hogy éppen melyik torrentek kelendőek, hiszen általában slot limit is van az oldalakon, azaz egyszerre csak megszabott számú torrentet seedelhetsz/leechelhetsz. Tehát ne töröld azonnal a torrentet miután lejött (ezt hit&run-nak is hívják és egyes oldalakon azonnali warn/ban a jutalma), hanem hagyd bent. Az is jó megoldás ha a akár több torrentet is élve tartasz, de csak azokat hagyod feltöltésre amelyeknél van leecher is.

6. Figyelj az ingyen torrentekre
Egyes torrent oldalakon vannak ingyenes torrentek, amelyeknél letöltést nem számolnak el. Ezekkel könnyedén javítható az arányod. De itt is figyelni kell, mert lehet hogy időlimites a torrent, és pár percen belül lejár az ingyenessége.

7. Ne csalj
Mindenképpen kerüld el a csalást, a legtöbb oldalon script figyeli a csalókat (kliens alapján, és gyanúsan nagy feltöltési sebességre is) és kíméletlenül kitiltják őket.

8. Támogasd az oldalt
Ha már semmiképpen nem tudod javítani az arányodat, vagy gyorsan kéne növelni, hogy elkerüld a kitiltást, akkor nem marad más mint hogy támogasd az oldalt (már ahol van ilyen lehetőség). Általában ez emelt díjas sms-en keresztül történik, ahol különböző árú sms-ért különböző méretű feltöltést írnak jóvá.

9. Rendszersen olvasd a híreket és a FAQ-t
Nem árt oda figyelni a hírekre és a szabály változásokra, így szinten könnyen elkerülheted, hogy valami olyasmit teszel, ami a szabályokba ütközik, és még értesülhetsz is esetleges rövid távú akciókról is.

(Folytatjuk…)