Jelentős csapást mért az olasz Guardia di Finanza streaming oldalak csoportjára. Az elmúlt napokban történt akció során egy olyan hálózatot vettek célba, ami 50 oldalt 41 szerveren és 3 kontinensen átívelve üzemeltetett, több mint 340 ezer regisztrált felhasználóval. Ebből, ha minden igaz, egyelőre három szervert foglaltak le, közvetlenül Olaszországban.

A streaming oldalak népszerűsége az utóbbi időben jelentősen megnőtt. A technológia megérett, a sávszélességek általában rendben vannak és alkalmasak a valós idejű lejátszásra. Persze a torrent továbbra is népszerű, de van egy réteg, aki nem akar bajlódni a letöltésekkel, nem tárolja a sorozatokat, filmeket, hanem egyszerűen csak meg akarja nézni a sorozata aktuális részét, akár a laptopja előtt, ebédidőben. Idehaza is sok ilyen oldal van, és bizony nem is gondolnánk, milyen sokan használják őket.

Az Alexa.com statisztikája természetesen nem pontos, és feltétlenül mérvadó, ám azért valamennyi iránymutatást tud adni, hova is helyezzük ezeket az oldalakat. Itt van például két hazai film és sorozat streaminggel foglalkozó weboldal, amelyek bent vannak az Alexa magyarországi top 100-as listájában.

  alexafilmezz alexaonlinefilmek

A grafikinokról látható, hogy a népszerűségünk egyértelműen nő, a streaming portálokat egyre többen nézik. Nyilván már felnőtt az a generáció, akinek a torrent lassú, unalmas, sokkal egyszerűbb azonnal megnézni valamit. Őket nem zavarja a reklám, a három négy átkattintás, vagy a gyengébb minőség. (A hazai torrent oldalakról például már egész jó arányban kezdenek kikopni a CAM-es filmek, míg a streaming oldalak lassan már az elsődleges forrásai az ilyen első verziós kópiáknak.)

Az ilyen oldalak jogi helyzete is hasonló, mint egy egy trackeré. Sokszor, ahol listázva vannak a filmek vagy sorozatok, nincs is fent a  tartalom, hanem második, vagy harmadik weboldalon keresztül tudjuk csak megnézni őket. Ettől persze még nem feltétlen legálisak, de tény, hogy ők maguk nem tárolnak illegális tartalmat, csak linkelnek rá, illetve a közben megjelenő reklámokból, vagy éppen a reklámmentességet biztosító tagsági díjból pénzt szereznek. De ahogy látszik, azért előbb-utóbb elkapják ezeket a csoportokat is, főleg ha nagyra nőnek. A jelenlegi ügyben eddig öt gyanúsítottat helyeztek őrizetbe a rendőrök, a becslések szerint a weboldalak évi 40 millió eurós kárt “okoztak”. A vádlottak akár 5 év börtönt is kaphatnak.