Az egész bittorrentes világ egyik legrégebbi – és tegyük hozzá, legstabilabban működő – oldala ellen indult a napokban támadás a rendőrség és egy kalózellenes szervezet összefogásával. A FileSoup tulajdonosát letartóztatták, majd órákon át megtagadták tőle, hogy telefonáljon, és hogy jogi képviselőjével beszéljen.

A tulajdonosra – az interneten TheGeeker volt a beceneve – még múlt hónapban, saját otthonában csapott le a rendőrség és a FACT kora délelőtt. (A FACT az angol MPAA által támogatott kalóz ellenes csoport.) A házkutatási parancsot a tulajdonos ellen ismét csak szerzői jogvédelem alatt álló filmek megosztása miatt adták ki. Ez már csak azért is érdekes dolog, mivel a FileSoup évek – egész pontosan 2005 – óta nem is működik trackerként. Csupán metafájlokat (.torrent) tárol, amelyek külső anyagokra mutatnak, amelyek egyes esetekben jogvédett anyagokat is tartalmazhatnak. Az oldal tehát soha nem tárolt szerzői jogvédelem alatt álló adatot.

A FileSoup tulaját tehát letartóztatták, és a helyi rendőrségre szállították. A vád ellene: jogvédett filmek letöltése. A TorrentFreaknek az oldal gazdája elmondta, hogy a FileSoup már a FACT vizsgálata alatt állt február óta. A letartóztatás során a rendőrök elég kemények voltak. Még az otthonában volt srác, amikor arra kérte őket, hogy hadd hívjon fel valakit a családjából, aki a kutyájával tud foglalkozni, de elutasították. Amikor már úton voltak a rendőrségre, ismét megkérdezte, hogy kapcsolatba léphetne-e valakivel, hogy ránézzen a kutyájára otthon, de ismét elutasították.

De ezzel még nem volt vége az ügynek. Mielőtt a cellájába nyomták volna, kapott egy papírt, amin a “jogai” álltak. Ezen az állt, hogy egy telefonhívás engedélyezett számára, ha igényli, csak szóljon a rendőrnek. Továbbá kérhet ceruzát és papírt is. Látogatókat is fogadhat, de a rendőrök ezt is meg tagadhatják tőle. De Geeker hamar rájött, hogy az ő ügye valamiért egy kicsit más. Amikor ismét kérte a rendőröktől, hogy telefonáljon egyet, a válasz ahogy mindig, most is elutasító volt. Ekkor érdeklődött arról, hogy mégis miért van ez. A válasz az volt, hogy a nyomozók az ügyben úgy rendelkeztek, hogy minden nemű kommunikációtól legyen eltiltva.

Hét és fél órával őrizetbe vétele után még mindig nem tudott kapcsolatba lépni senkivel sem, sőt az ügyvédjét sem értesíthette.

Délután 4:45-kor egy rendőr jelent meg a cellájánál, és egy papír volt nála és azt követelte, hogy írja alá. Az iromány egy 12 oldalból álló lista volt, amit a lefoglaláskor rögzítettek. Ő megtagadta ezt, hogy aláírja, a rendőr erre kiviharzott a cellájából.

Kicsit később, 5 órakor végre engedélyezték neki, hogy kapcsolatba lépjen jogi képviselőjével, és tisztázhassa, hogy a letöltés esete polgári ügy, nem pedig kriminológiai. A FACT ezt kicsit másképpen látja, a korábbi esetekben is ragaszkodott ahhoz az elvéhez, hogy a támogatás egyenlő a profit szerzéssel, és ezért ez a szerzői jog ellen való támadás. Valószínűleg a FileSoup esetében is így gondolkodtak, ezért tartóztatták le a tulajdonosát, ahelyett hogy feljelentették vagy beperelték volna.

Ezek után felvették a vallomását, bár az a magnó, ami a kihallgatást rögzítette volna, éppen nem működött Geeker esetében. Ahogy a többi FACT-os ügy esetében, itt is a jogi szakértőknek el kellett magyarázni a BitTorrent működését, ami meglehetősen nehéz anyagnak bizonyult számukra, Geeker a domain-en és URL-en át minden elmagyarázott nekik.

Végül 19:30 után Geekert elengedték, de szeptemberben ismét fel kell keresnie a rendőrséget. Az eset részleteit megnézve Geeker is rájött arra, hogy az egész ügyet, letartóztatást, házkutatást, kihallgatást a FACT vezényelte, a rendőrség csupán másodhegedűs volt. Hazaérve az egész lakás fel volt forgatva, és a kutyája is meglehetősen rossz állapotban volt, nem beszélve Geekerről, aki egy fél napot töltött a rendőrségen.

Ez az eset is bizonyítja azt, hogy egyre nagyobb hatalmuk lesz az ilyen jogvédő csoportoknak. Jelen pillanatban még a rendőrség kell melléjük mint dísz, de nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben a kormányok olyan jogokkal ruházzák fel ezeket a szervezeteket, amelyekről most még csak álmodnak. Mi is még csak nevetünk azokon a promo videókon, ahol a bűnöző tinire szülei lakásában lecsap a jogvédő szervezet, mert letöltött egy albumot BitTorrentről, de elképzelhető, hogy pár év, és valósággá válik az egész.

(via torrentfreak)